12.6 C
Бургас
понеделник, май 20, 2024

Турски пчелари видяха как правят мед в Царево

В Царево се проведе семинар за местните пчелари и колегите им от Пинархисар, Турция. Той е част от дейностите по проект „Обучение в производството на мед „, финансиран по програмата за Трансгранично сътрудничество България-Турция.

Дните на семинара преминаха в обмяна на опит, лекции и дискусии. В рамките на семинара лекции изнесе Димо Димов – председател на Сдружение за биологично пчеларство и Манол Тодоров – председател на сдружението на пчеларите в гр.Царево. Лекциите бяха на тема: „Странджански манов мед”, „Органично пчеларство”, „Пчеларството в България и региона на Странджа” и „Усвояване на еврофондовете”. Семинарът се проведе по време на 10 юбилеен „Фестивал на мановия мед”. Гостите от Турция разгледаха базара за пчелни продукти, изложени на павилионите, изработени в рамките на проекта.

Вторият ден от програмата бе зает с посещение на пчеларска ферма и цех за производство на мед в района на гр.Царево. Турските пчелари разгледаха пчелин с 8 рамкови многокорпусни кошери, изградена със средства по националната програма по пчеларство в с.Фазаново. В Царево се запознаха с производството на мед на пчеларска ферма „Мана”, където разгледаха техника за центрофугиране на мед и сушилня за прашец.

В рамките на посещението си турските пчелари разгледаха културните забележителности в региона на гр.Царево.

Срещата бе много полезна и за двете страни, като интерес за турските пчелари предизвикаха различните методи и техники за производство на мед, които колегите им от Царево им показаха, както и възможностите за финансиране на пчеларството със средства от европейските програми.

По проекта ще бъде издаден справочник, в който ще са включени лекциите от двата семинара, информация за сдруженията на пчеларите и информация за пчеларството в двата региона.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук