13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Турски шофьор, убил дете и ранил тежко жена на пътя , остава в ареста

Бургаският апелативен съд не уважи жалбата на турския гражданин Неджати Фъстъкекен срещу определението на Окръжен съд – Ямбол с което му е наложен постоянен арест.

Неджати Фъстъкекен е подведен под наказателна отговорност за това, че на 03.12.2016г., около 11.15ч., в района край гр. Ямбол, при управление на влекач с полу-ремарке със скорост на движение 80 км. в час, при ограничена такава от 50 км. в час, нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което предизвикал пътнотранспортно произшествие с лек автомобил и причинил по непредпазливост смъртта на 13 –годишно момче и средна телесна повреда на жена -водач на другия автомобил – престъпление по чл.343, ал4, вр. ал.3, б. „б“, вр. ал.1, б. „в“, вр. чл.342, ал.1 от НК. Определението на Ямболския окръжен съд е обжалвано от защитника на турския шофьор.

В съдебно заседание пред въззивната инстанция прокурорът от АП настоя за потвърждаване на най-строгата мярка спрямо обвиняемия, наложена от ОС-Ямбол. Според държавното обвинение може да се направи обосновано предположение, че турският шофьор е причинил смъртта на детето В.И и тежката телесна повреда на жената М.И, която е управлявала другият автомобил. Движейки се със скорост 30 км над допустимата от 50 км.ч водачът сам се поставил в невъзможност да предотврати сблъсъка и да овладее влекача. Налице е и реална опасност да се укрие, предвид тежестта на предвиденото в закона наказание за това престъпление – от 3 до 15 години лишаване от свобода, мотивира искането си прокурорът.

Защитата пледира за промяна на мярката за неотклонение от задържане под стража в парична гаранция, като предложи сума между 5 000 лв. и 10 000 лв. Адвокатът се позова на липсата на доказателства към момента които обосновавате предположение клиентът му да автор на престъплението. Той посочи, че въпреки високата скорост с която Неджати Фъстъкекен е управлявал 7-тонната товарна кола при влизане в кръстовището, пострадалата жена, водач на другия лек автомобил му е отнела предимството, което е довело до трагичния инцидент.

„Аз съм сигурен и уверявам съда, че нямам намерение да бягам и да се укривам от правосъдието“, каза пред съдебния състав обвиняемият Неджати Фъстъкекен и помоли да бъде пуснат под парична гаранция.

Въззивният състав след като се запозна с жалбата на турския гражданин, материалите по делото, изслуша аргументите на страните в днешното съдебно заседание и атакувания съдебен акт прецени, че са налице всички законови предпоставки за взимане на най- тежката мярка за неотклонение. Апелативен съд –Бургас прие, че определението на ОС-Ямбол е законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук