16 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Турция обвинява наш ексграничар за прострелян бракониер през 2008 година

Бургазлията Михаил Цонков, разследван у нас за инцидент с турски бракониери през 2008 г., днес сутринта е получил призовка от Районен съд Бургас да се яви на 21 март за връчване на документи, свързани с предстоящ процес в Тежкия наказателен съд в турския град Къркларели.

Получена е съдебна поръчка от Турция за връчване на обвинителен акт на Цонков, това ще стане на открито съдебно заседание, потвърдиха от Районен съд Бургас. Турският рибар Ялчин Ерджан издъхна, пронизан от четири куршума, след схватка с наши граничари на 17 април 2008 г. Турската гемия е била прихваната в наши териториални води, затова граничният катер е тръгнал към нея. До кръвопролитие се стигнало, след като рибарите не се подчинили на заповедта на граничните полицаи да спрат за проверка. Опитали са се да се измъкнат, затова граничарите се прехвърлили на борда на гемията, но срещнали жесток отпор. Разследването по-късно установи, че куршумите са от автоматичното оръжие на Цонков.

През ноември 2008 г. военният прокурор Байчо Кулев прекрати делото, но на 23 декември същата година Военният Апелативен съд го възобнови. След допълнително разследване делото пак бе прекратено и този път окончателно. Прокуратурата прецени, че няма извършено престъпление от Цонков и колегите му, че те са действали в изпълнение на служебните си задължения. Съдебната поръчката от Турция е изпратена на базата на Договора за правна помощ, подписан между двете страни.

По процедура тя се изпраща от съответния съд до българското правосъдно министерство, а оттам до Районния съд по местоживеене на издирвания. Информацията, която съдържа самата призовка е твърде малко,  със сигурност мога да кажа, че призовката не е свързана с процедура по екстрадиция на Цонков, а само с връчване на обвинителен акт, коментира адвокат Росен Кожухаров, който го представляваше по време на досъдебното производство в България. Той допълни, че няма информация какво е точно обвинението. Разбира се, че съм притеснен, не знам кой ще се чувства спокоен като разбере, че е възбудено дело в Тежкия наказателен съд в Къркларери, коментира Цонков пред „24 часа“.

Той уточни, че в получената призовка са упоменати и имената на колегите му, участвали в инцидента: Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов. Предупредих ги, че могат скоро да получат също призовки, каза Михаил Цонков. Според юристи правната поръчка е сигурна индикация, че в Турция също се е водело разследване за инцидента от 2008 г. На 21 март ще стане ясно по кой текст от закона е обвинен българският граничар. По процедура той има 7-дневен срок да се запознае с обвинението, след което в Районен съд – Бургас ще бъде насрочено второ съдебно заседание. На него той, ако желае, може да даде обяснения. След това документацията се изпраща обратно в съда в Къркларели. Не е изключено на по-късен  етап турската страна да поиска екстрадиция на обвиняемия, твърдят запознати в процедурата./ 24chasa.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук