14.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Търсят имена на 34 плажа по Южното Черноморие

В момента текат обществени обсъждания за промяна на наименованията на 34 плажни ивици в област Бургас. Това не са новообразувани или неизвестни за държавите плажове, а промяната в имената се налага с цел ясна идентификация на обектите, така например плажовете „Равда- Национална спортна академия“, „Равда- ХТИ“ и „Равда- Академика“ е предложено да се наричат „Акротирия- изток“, „Акротирия“ и „Акротирия- запад“, както е и името на местността, където те са разположени. Голяма част от тези 34 плажа имат своите наематели или концесионери. За други нееднократно  са били провеждани търгове за отдаване, но желаещи за стопанисването им не са се явили.

Само малка част от обявените за обсъждане имена са на новообразувани плажни ивици. Обсъждат се и имена за новите плажове получени след разделянето на съществуващи такива, но с голяма площ. От направеното към момента заснемане става ясно, че броят на новообразуваните плажове в област Бургас е 5 в община Несебър и 6 в община Царево.

Относно спекулации в публичното пространство за умишлено незаснемане на отделни плажове пред частни имоти, Областният управител Константин Гребенаров коментира, че такова нещо няма да бъде допуснато и още преди няколко месеца е била подадена информация за тях до МРРБ, а заснемането вече е направено.

„ Идеята всички плажове да бъдат ясно идентифицирани чрез заснемане беше инициирана от мен и колегите областни управители на Варна и Добрич. Надявам се процедурите да бъдат финализирани съвсем скоро и  всички да имат пълна информация за плажните ивици в региона. Това е начинът да защитим правото на свободен достъп до брега на всеки гражданин“- допълни Гребенаров.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук