14.3 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Търсят проектант и изпълнител на Дневния център в Морската

Открита е процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет:„Проектиране и изграждане на Дневен център за деца и младежи с увреждания – реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в Приморски парк, съобщават от общината.  

Предметът на поръчката включва: Изготвяне на технически проект за обособяване на съществуваща сграда в „Дневен център за деца и младежи с увреждания. Изпълнение на предвидените в изготвения проект СМР за изграждане на Дневния център за деца и младежи с увреждания. Възложител на тази обществена поръчка е община Бургас. Целта е да се създават условия за цялостно обслужване на потребителите през деня, свързани с предоставяне на храна, задоволяване на ежедневните, здравните, образователните и рехабилитационните потребности, както и на потребностите от организация на свободното време и личните контакти.

Повишаване на качеството, обхвата и достъпността на социалните услуги е дефинирано като основен приоритет в Регионалния план за развитие на Югоизточен район за планиране за периода 2007 – 2013г, а в Областната стратегия за социални услуги е заложено като конкретна цел осигуряването на условия за развитие на децата с увреждания отглеждани в семейството. Целта е повишаване качеството на живот, подкрепа за семействата, отглеждащи такива деца, сигурност в качеството на услугите, които се предоставят, тясно сътрудничество с родителите и техни организации и възможност за доброволен принос при работата. В Дневния център ще се обгрижват деца и младежи с психически, физически и сензорни увреждания, ще се извършват медико-социални дейности, рехабилитация и специализирани програми, възпитателна и корекционна работа. Това е комплекс от социални услуги, които създават условия за цялостно обслужване през деня. Ползването на услугата дава на родителите и близките, шанса да се включат по-активно в обществения живот, да се реализират професионално и да преодолеят социалната изолация, на каквато често са подложени, а така също и да получат необходимата професионална подкрепа и помощ в отглеждането на детето си.

Дейности, които ще се предоставят в дневния център са:
• Професионални занимания на децата през деня;
• Логопедична дейност;
• Психологична дейност;
• Рехабилитационна дейност;
• Трудотерапевтична дейност;
• Организация на свободното време и личните контакти;
• Индивидуално обучение;
• Почасово ползване на различните видове услуги;
• Организиран транспорт.

Дневният център е насочен да обслужва 20 деца и младежи с увреждания, на възраст от 7-29 години, включително и такива, които са със 100% инвалидност с чужда помощ. Предвижда се около 50% от тях да използват инвалидни колички, т. е. около 10 деца. Центърът ще работи целодневно, от понеделник до петък, като родителите ще избират за колко време да оставят децата си – само за терапевтична работа или за повече време. Центърът ще предоставя специализирани индивидуални и групови занимания, хранене, възможности за почивка, срещи с близки, разходки в Приморски парк. Центърът следва да извършва специализираните си дейности на основата на кабинетната система. Социалната услуга в общността ще се предоставя в съществуваща сграда, находяща се в Приморски парк на гр. Бургас. Местоположението на сградата в паркова среда и възможността за външни терапевтични и рехабилитационни дейности са допълнителен аргумент за избора на целевия обект.

Сградата е разположена в УПИ I, кв. 1 по плана на Приморски парк. Обхватът на настоящата разработка е заключен от всички страни със съществуващи алеи. Сградата, предвидена за Дневен център за деца и младежи с увреждания, е едноетажна, тухлена, строена през 40- те години на миналия век. Поради нейното аварийно състояние през 2011 г. е одобрен и реализиран проект за частично укрепване и възстановяване на покривната конструкция включително препокриването й. Изпълнени са стоманобетонни колони в средния надлъжен зид на сградата и стоманобетонна плоча, над която ляга дървена покривна конструкция.

Премахнати са част от преградните зидове в средната част на сградата. Част от съществуващата сграда в момента се ползва, останалата част е без дограма, настилки и др. За реализиране на така описаните цели следва да се разработи работен проект, включващ вътрешно преразпределение на помещенията, необходими за функционирането на Дневен център за деца и младежи с увреждания и всички необходими строително-монтажни и ремонтни дейности.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук