15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Търсят се пожарникари в Бургас

4-ма са загиналите при пожари за изминалата 2015 година, което е с трима в повече в сравнение с миналата година, съобщи на нарочна пресконференция днес Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – старши комисар Васил Василев. През тази година, до настоящия период, са регистрирани 2 460 произшествия, като е налице намаляване на броя на инцидентите с около 300.

Според старши комисар Василев бургаската противопожарна дирекция се нуждае от дооборудване на пожаро-техническото въоръжение на противопожарните автомобили. Част от тези автомобили са дошли само като ходова част и на стойка, поради което за да функционират нормално и за да се върши качествено работя с тях, е необходимо още пожаро-техническо въоръжение. Новата техника, получена през последните години, усвоена е достатъчно добре от огнеборците, уточни Васил Василев. По думите му са „проведени съответните занятия и учения. Част от техниката е базирана в сектор „Оперативни дейности” в Бургас. Секторът отговаря включително за ликвидиране на произшествия на територията и на Ямбол, и на Сливен”. Старши комисар Василев посочи, че проблем за службите на Регионалната дирекция остават личните предпазни средства на служителите.

Относно изграждането на Районната служба в Карнобат е налице одобрен проект за строеж, който е със срок от 5 г. съгласно Закона за устройство на територията. Изграждането на Втората районна служба – Бургас също не е стартирало, тъй като има предвиден терен, но все още няма изготвен проект за строителство. Общото и в двата случая е липсата на осигурено финансиране.

Старши комисар Василев заяви по време на пресконференцията, че в цялата страна има нужда от нови огнеборци. В тази връзка в момента тече конкурс, като днес е последния срок за подаване на документи в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. По думите на Василев все още не са обявени всички вакантни бройки както за Бургас, така и за цялата страна. В заключение Регионалният директор обяви, че по повод празника на огнеборците – 14 септември, и през тази година традиционно ще бъдат събирани средства за деца на загинали служители.

Официалната церемония по повод Седмицата на пожарната безопасност продължи с тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на загиналите при изпълнение на служебния си дълг огнеборци. Гости бяха : областния управител на Бургаска област – Вълчо Чолаков, зам.-кмета на Община Бургас – Руска Бояджиева, Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов, кметове на населени места от областта и др.

Припомняме, че традиционно бургаските огнеборци отбелязват своя професионален празник – 14 септември със „Седмица на пожарната безопасност”. В тази връзка се провеждат множество мероприятия за повишаване на противопожарната култура сред населението, като голяма част от тях са насочени към децата. Освен тях, служителите ще запознаят и техните родители с противопожарните уреди и най-вече как да реагират при възникване на пожар. Във всички районни служби ще бъдат организирани дни на отворените врати и приемни за граждани.

Пожарникари и спасители ще демонстрират гасене на пожари и извършването на аварийно-спасителни дейности с оказване на първа помощ. В някои от тях ще се включат и ученици от националните състезания по бедствия, аварии и катастрофи. За подобряване на взаимодействието при пожари, бедствия и други извънредни ситуации, ще се състоят работни срещи с кметове и представители на регионалните структури. Предвиждат се и срещи с ветерани.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук