10.4 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

Търсят 5 млн. лева за ремонта на бившето немско училище

Близо 5 млн. лева ще бъдат необходими за ремонта на бившето немско училище в Бургас, за да може да се превърне в нов дом за Регионалната библиотека „П.К.Яворов”. Това обяви директорът на книжното средище, Наталия Коцева. По думите й, местната администрация вече е приключила с изготвянето на задание, предстои да бъде обявен и конкурс за реализацията на проекта. 

Не на последно място ще се търси и търсене на възможност за финансиране от европейските програми, тъй като сумата за реновиране на сградата била доста голяма. „Библиотеката е специално, скъпо съоръжение. Има технологични процеси, които оскъпяват строителството. Има виждане и желание от страна на общината. Надявам се в обозримото бъдеще това да се случи и книгите на бургаската библиотека да имат достоен дом“, сподели Коцева.

Според нея, първата голяма крачка за вдъхване на нов живот на бившето немско училище е направена с обявяването на сградата за публично-общинска собственост.

„Това е пъврото условие, за да могат да се случат нещата по кандидатстване и финансиране. Досега сградата беше частна държавна собственост. Бургас остана единственият голям град, където няма единна сграда за библиотека. Издръжката на всички неини филиали в Бургас, които са общо четири, е много скъпа. Това несъмнено рефлектира върху дейността. Вместо парите да отиват за закупуване на книги, за въвеждане на нови технологии, отиват за поддръжка на сградите“, каза още директорът на Бургаската библиотека пред Агенция „Фокус“ в днешния празник на българските библиотеки.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук