14.3 C
Бургас
сряда, май 15, 2024

Търсят 500 заварчици за тръбите на “Южен поток”

500 заварчици ще бъдат наети по заваряване на тръбите в Бургас по проекта “Южен поток”. Това разкриха посветени по наемането на работна ръка за изграждането на газопровода, след като в черноморския град пристигна гигантската тръбополагаща баржа “Касторо сей”.

Огромната платформа е закотвена на пристанище “БМФ Порт Бургас”, което се държи на концесия от бизнесмена Кирил Домусчиев. Тя е с внушителните размери 140 м дължина и 60 – широчина и изглежда по-голяма от остров Света Анастасия.

барджа, „Касторо сей” ,“24 часа” научи, че плаващият завод е в Бургас по договор с обединението “Южен поток транспорт”, което отговаря само за строителството на газопровода в морската му част във водите на Русия, България и Турция.

В мегахолдинга акционери са френската, немската и италианските енергийни компании и
няма общо с “Южен поток България”, на който е поверено сухопътното трасе. Засега то е замразено от Брюксел заради несъответствие с европейското законодателство, но подводното изграждане на тръбите може да започне всеки момент.

Италианската баржа пристигна миналата вечер от Ротердам, теглена с океански влекач. Тя ще остане на терминал “Бургас-изток-2” до приключване на дейностите по морската част на мегапроекта.

По ирония на съдбата платформата е пуснала котва на 32-о корабно място, където навремето се товареха суровините за “Кремиковци”. От вчера обаче с правителствено решение съоръжението е било демонтирано и деактувано в частна държавна собственост, като ангажимент на концесионера е да го съхранява.

На негово място сега ще става товаренето на тръбите на огромната баржа за заваряване.
Досега само варненската фирма “Бон Марин лоджистик” си е предложила услугите за осигуряването на квалифицирани кадри по заваряване на тръбите, но още няма официално сключен договор за “Южен поток”.

“Водени са само първоначални разговори с нея, но нищо конкретно”, потвърди шефката на регионалната служба по заетостта в Бургас Пенка Кирилова. Според нея процедурата изисквала първо бюрото по труда да предложи работна ръка и ако тя не съответства на изискванията на работодателя, тогава да се търси в чужбина.

Според посветени на първо време ще бъдат обявени 200 свободни работни места за заварчици, а останалите 300 – на по-късен етап, ако се забавят темповете по изграждане на тръбата.

За работа на платформата вече подготвят сивита съкратените работници от корабостроителницата и “Нефтохим”, които отговарят на изискванията. За някои дейности обаче ще се търсят и кадри с английски език.

Те обаче най-вероятно ще се наемат от чужбина, тъй като в България са малко хората, които да са добри при работа с оксижен и във владеенето на английски. По този начин се процедира с наемането на кранисти от Румъния, които трябваха на “Лукойл Нефтохим” по изграждането на новия им завод в Бургас.

Проверка на “24 часа” показа, че до гигантската платформа и пиле не може да прехвръкне. От вчера на пристанището е удвоена охраната, която е наета от “Южен поток транспорт”. Близо до баржата пък дежурят линейки с медицински екипи и противопожарна кола.

Специалисти твърдят, че първоначално баржата е трябвало да бъде закотвена във Варна, тъй като тръбата на газопровода ще излиза там. Заради плиткото море обаче се наложило да акостира в Бургас, откъдето ще става транспортирането по море на заварените вече тръби.

Те са 12 м дълги и ще се спояват на групи по 4, за да достигнат дължина 48 м. В такъв размер ще се полагат на морското дъно й във водния участък на проекта. “Сред българските пристанища единствено 32-о корабно място на “Бургас-изток-2” има възможност да осигури газене от 12,5 м дълбочина и да приеме плавателен съд с параметрите на “Касторо сей”, заяви изпълнителният директор на “БМФ Порт Бургас” капитан Жорж Дерелиев.

“Разполагаме с всички необходими условия като складова база, за да улесним изграждането на газопровода в акваторията на Бургаския залив” , допълни капитан Дерелиев.

Той отказа подробности около дейността на баржата, тъй като е подписал договор с “Южен поток транспорт”, че не е оторизирано лице да дава изявления. “Не че има нещо да крием, но ще направим специално представяне на “Касторо сей” след изборите”, обясни говорителката на холдинга Нина Мирчева.

Специално за дейностите по “Южен поток” още през май пристанището закупи два нови 100-тонни крана за 6 млн. евро, които ще се използват при разтоварването и преместването на тръбите.

Те са немско, австрийско и руско производство. По непотвърдени данни в Бургас вече са складирани 18 000 тръби от по 12 м. Стоварени са на специални площадки с обща площ от 250 дка, изградени специално за “Южен поток”.

Не било изключено обаче италианците да поискат допълнителни терени в града за складиране на тръбите и са направили вече запитване към местните власти за свободни площи в индустриалната зона на Бургас, пише 24 часа.

Според РИА “Новости” реалното строителство на морския участък от “Южен поток” ще започне тази есен. Вече са били подписани всички договори за доставка на нужното оборудване и дейности по изграждане на тръбата. Какво включва то обаче, засега остава загадка.

Щонов: Не преговаряме за промяна на статута на “Южен поток”

Няма разговори за промени в статута на тръбата в морската част на “Южен поток”. Това каза вчера министърът на икономиката Васил Щонов. Във вторник руски медии лансираха новината, че се обсъжда промяна на статута на газопровода и той от “транзитен” да стане “добивен” и така да се заобиколят изискванията на европейското законодателство.

Това са разговори, които са били провеждани в предишното правителство, така че се лансират стари новини, каза Щонов. За да стане “Южен поток”, той трябва да отговори на европейското законодателство, а след това може да се направят изключения, заяви той.

Щонов заяви, че доставените тръби са за морската част на “Южен поток” и това няма нищо общо с газопровода на територията на страната. Вицепремиерът Екатерина Захариева пък каза, че откакто е служебният кабинет, няма подписани нови договори, няма извършени никакви плащания по проекта.

Тя напомни, че заради такива опити на заобикаляне на законодателството започна наказателна процедура срещу България от ЕК. Няма такива преговори, които да се водят от нас. Има работна група, която представя цялата информация пред ЕК.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук