12.6 C
Бургас
сряда, май 15, 2024

Убиват 530 животни в Кости заради шапа. Стопаните ще бъдат обезщетени

Над 500 животни в царевското село Кости ще бъдат умъртвени чрез инжекция заради открития шап. Утре два екипа, начело с проф. Караджов ще извършат тотална дезинфекция на цялото землище на селото. Това съобщи в Бургас генералният директор на Националната ветеринарно медицинска служба д-р Йордан Войнов. Животните ще бъдат умъртвени и заровени в дълбоки ями. Става въпрос за  200 крави, 250 овце и кози и около 80 свине. Ще бъде осигурена и охрана от бургаската полиция.

Шефът на ветеринарната служба каза, че инфекцията от шап е на ранен етап. За това говори и фактът, че от 1600 взети проби едва 37 са дали положителен резултата. За сега няма регистрирани случая на шап в други странджански села. Вземането на проби обаче ще продължи, а районът ще остане под карантина до 28 февруари. Стопаните, чийто животни ще бъдат убити ще бъдат обезщетени на пазарни цени .

След като се ликвидира изцяло огнището на заразата ще се престъпи към изследване за шап и по дивите животни, като се организира санитарен лов, с капани. Ловът в региона е изцяло забранен, включително и ловния туризъм. Войнов каза още, че по всяка вероятност  щама на вируса ще се окаже, че е азиатски и е пренесен от Турция. Според него е важно да бъдат възстановeни и пограничните заграждения за да се спре свободното преминаване на животни от Турция, както и ловуването на наши дружинки извън кльона.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук