20.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Убиец от Сливен моли за по-лека присъда

Апелативен съд – Бургас разгледа наказателно дело, образувано по жалба на подсъдимия Стоян Стоянов от гр. Сливен срещу присъда на Окръжен съд – Сливен, с която му е наложено наказание 12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.съдТой моли да бъде намален размерът на неговото наказание и на присъденото на тримата граждански ищци обезщетение.

На 28.03.2014 г. Окръжен съд – Сливен е признал Стоянов за виновен в това, че на 16.06.2013 г. в местността „Дюлева река” край гр. Сливен, умишлено е умъртвил сливенчанин, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, а смъртта е настъпила на 19.06.2013 г.

Първоинстанционният съд е осъдил подсъдимия да заплати обезщетение за причинените неимуществени вреди на тримата наследници на пострадалия, като за неговата съпруга то е в размер на 100 000 лв., а за двете му деца – по 50 000 лв.

Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас пледира, въззивният съд да потвърди постановената спрямо Стоянов присъда. Прокурорът намира наложеното наказание и определения размер на обезщетение за гражданските ищци за справедливи. Първоинстанционният съда правилно съобразил, че деянието е демонстрация на занижен контрол и примитивизъм. Същевременно решаващият съд е постановил наказанието при превес на обстоятелствата, смекчаващи вината на подсъдимия. При определяне на размера на обезщетението първата инстанция е отчела болката на наследниците на пострадалия от загубата на съпруг и баща. Държавният обвинител посочи, че по делото не са допуснати процесуални нарушения.

Защитникът на подсъдимия поиска да бъде изменена първоинстанционната присъда, като се намали размерът на наказанието и на обезщетението за гражданските ищци. Адвокатът обърна внимание на смекчаващите вината на Стоянов обстоятелства – чисто съдебно минало, допринесъл е за разкриване на обективната истина, напредналата възраст и зравословното състояние на подсъдимия, както факта, че той също е получил наранявания от пострадалия.

Апелативен съд – Бургас обяви делото за решаване.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук