11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Убиха Борис Немцов

Видният руски опозиционер е застрелян недалеч от мястото, което критикуваше най-силно – Кремъл. Той е убит в гърба.

Убийството е станало тази нощ. Убиецът е стрелял поне 7 пъти. Четири от изстрелите са улучили Немцов, съобщава руската информационна агенция Интерфакс.

снимка: интернет
снимка: интернет

Тя се позовава на официалния представител на Руския следствен комитет Владимир Маркин.

Около 23:15 часа (местно време, според други данни към 23:43 ч.) Борис Немцов се разхождал заедно със своя позната, която дошла от Украйна, по Големия каменен мост (Замоскворецкия мост) над Москва река. Към тях приближил автомобил, от който стреляли по политика, съобщи руският онлайн телевизионен канал “Дождь”. Медията цитира официалния представител на МВР Елена Алексеева. “Жената, която е била с него, се разпитва в един от полицейските участъци на града”, каза Алексеева по телевизия “Россия 24″.

За убийството на Немцов се води криминално дело по членове от Наказателния кодекс за “убийство” и “незаконна употреба на оръжие”, съобщи още Владимир Маркин, цитиран от руски медии.

На местопрестъплението, което се намира до Червения площад, пристигна вътрешният министър Владимир Колоколцев, съобщава телевизия “Дождь”. Медията цитира прес-секретаря на руския президент, според когото на Владимир Путин веднага е било доложено за убийството на Борис Немцов. По думите на Дмитрий Песков, “Путин казал, че това жестоко убийство има всички признаци на поръчково и има изключително провокационен характер”. Руският президент е наредил на ръководителите на Следствието, на МВР и на Федералната служба за сигурност да създадат следствена група и да лично да контролират хода на разследването.

“Белият дом е в течение на убийството на Борис Немцов, реакция ще последва”, съобщи за реакцията на Вашингтон руската информационна агенция “Новости”. “Ние току-що научихме тази новина” е заявил за “Новости” представител на Съвета по национална сигурност на САЩ.

Посланикът на ЕС в Русия Вигаудас Ушацкас изрази надежда, че руските власти ще разкрият бързо това престъпление, съобщава телевизия “Дождь” и цитира думите на дипломата пред агенция “Интерфакс”: “Аз съм шокиран и не вярвам, че това е могло да се случи. Мисля си за семейството на Борис и се моля заедно с тях, с неговите роднини и приятели. Виновникът трябва да бъде намерен и да бъде изправен на съд. Надявам се, че руските власти ще действат оперативно”.

Бившият премиер Михаил Касянов – съратник на Немцов в неговата опазиционна дейност срещу Кремъл, обяви, че насроченият за 1 март антикризисен марш “Пролет” се отменя и вместо него ще има траурно шествие по повод убийството на Борис Немцов.

***       ***      ***

Борис Немцов е роден на 9 октомври 1959 година в Сочи. Баща му е ръководител в строителството, майка му е педиатър. Борис завършва факултета по радиофизика в град Горки (Нижни Новгород), след което в местния научно-изследователски институт защитава дисертация, като се занимава с физика на плазмата, акустика и хидродинамика. Предричат му успешно бъдеще на учен. В политиката го въвлича майка му – през 1988 година тя участва в протестите срещу изграждането на атомна централа в Горки.

Самият Борис Немцов става депутат  като член на обединението “кандидати за демокрация” още когато РСФСР съществува в състава на СССР – през 1990 година. През 1991 година по време на преврата той е сред защитниците на Белия дом (седалището на руското правителство). По това време той се сближава с Борис Елцин.

През 1996 година Немцов става губернатор на Нижни Новгород, а през следващата – 1997 година, вече е назначен за първи вицепремиер в правителството на Виктор Черномирдин. Бързо се превръща в една от младите политически надежди. В правителството отговаря за социалните въпроси, жилищното строителство, антимонополната политика и енергетиката. “Отначало смятат Немцов за възможен наследник на Елцин, който на изборите би могъл да изпревари (лидера на комунистите) Генадий Зюганов и (популярният генерал и политик) Алексанър Лебед, но пропуски в управлението на топливно-енергийния комплекс го лишават от популярност”, коментира биографията на Немцов телевизия “Дождь”.

След финансовия срив в Русия през 1998 година и след смяната на правителството на Сергей Кириенко, Борис Немцов се ангажира със “Съюза на десните сили” и започва да се занимава с партийно строителство. Подкрепя Путин за президент при изборите за първия му мандат – нещо, което по-късно признава за своя грешка. През първите два мандата на Путин Борис Немцов, в качеството си на лидер на “Съюза на десните сили”, се занимава с опозиционна дейност, активен участник е в протести с искания за честни избори, застава срещу политиката на официалната власт по много въпроси. Немцов участва и в подготовката на доклада “Равносметката на Путин”, за мащабни злоупотреби в спецслужбите.

До последно Борис Немцов беше един от лидерите на опозицията в Русия.

източник: БНТ

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук