13.1 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Увеличената туристическа такса в Бургас ще съсипе бизнеса

Хотелиери в Бургас протестират срещу вдигната двойно туристическа такса за 2010г. Според тях, в момента, тя е най-висока в страната. В писмо до кмета на Бургас Димитър Николов управителят на един от четиризвездните хотели в града Георги Мицов посочва, че не може и не бива в период на тежка и съсипваща туристическия бизнес криза, допълнително да се затормозява нормалният бизнес със 100% увеличение на таксата. Хотелите в Бургас, с категория 3, 4 и 5 звезди ще плащат по 2 лв. на нощувка, вместо 1 лв. Предложението е гласувано от общинския съвет по предложение на общинската администрация, през месец юни. Началникът на отдел „Туризъм“ в община Бургас  Диана Колчева, която не беше открита за коментар защото е извън страната, е обяснила, че  туристическата такса е косвен налог върху туриста и той се облага заради това, че  използва туристическата инфраструктура на града. Тежеста  от 100% увеличение всъщност обаче пада върху високата категория хотели.

Според шефката на най- големият ни туристически комплекс“Слънчев бряг“ Малина Стратиева от години на всичко е ясно, че се укриват нощувки и туристическата такса, която се събира е смешно малка. Затова според нея трябва в един нов Закон за туризма да се направят промени и тя бъде фиксирана.

Собственици и управители  на хотели в Бургас обмислят да излязат с общо становище до Община- Бургас и да поискат среща с кмета Димитър Николов за да се обсъди, как да се намери компромисен вариант за следващата година.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук