14.9 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Уволнения и наказания заради избягалите затворници в София и Бургас

Срещу 13 служители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ се водят дисциплинарни производства във връзка с бягствата на трима лишени от свобода от затвора в София и от затворническо общежитие „Строител” към затвора в Бургас на 30 април 2014 г. и  на 4 май 2014 г. С порицание ще бъде наказан директорът на затвора в София. Това съобщи на брифинг в Министерството на правосъдието днес заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов.
Затвор - Бургас    Дисциплинарни наказания по Закона за МВР и правилника за приложението му ще бъдат наложени и на заместник-директора на затвора – София, както и на още 9 служители от ръководния и постови състав на двата затвора.
„За грубо нарушаване на пропускателния режим и ниска дисциплина, предстои да бъде наложено дисциплинарно наказание – уволнение на двама служители от надзорно-охранителния състав, осъществяващи пропускателния режим на транспортния портал на бул. „Ген. Н. Столетов“ в София и в бургаското общежитие „Строител“, каза още заместник-министърът.
Той посочи, че от 2009 г. досега от затворнически общежития и затвори в страната са избягали общо 77 лишени от свобода, като за 2009 г. са регистрирани 15 бягства, за 2010 г. – 20, за 2011 г. – 12, за 2012 г. – 14, за 2013 г. – 12, а от началото на тази година – 4.
От тях незавърналите се и незаловени са шестима лишени от свобода, като между тях са и последните трима, избягали от затворите в София и Бургас. В останалите случаи нарушителите са били заловени или са се върнали сами в местата за лишаване от свобода.
„Ще бъдат предприети редица организационни мерки в местата за лишаване от свобода”, заяви още по време на пресконференцията заместник-министър Ангелов. Сред тях са закриване на неефективни арести, като охранителният състав ще бъде пренасочен към по-натоварени звена в системата. Оптимизиране на личния състав на ГДИН, е друга стъпка, която ще бъде предприета от Министерство на правосъдието. Предстои атестация на всички служители в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, както и завишаване на изискванията към надзорно-охранителния състав, както при първоначалната  подготовка, така и при последавщи обучения. 24-часовият режим на работа на надзорно-охранителния състав ще бъде заменен с 12-часов, каквито са и европейските изисквания.
Заместник-министър Ангелов подчерта, че работата по европейските проекти, които целят подобряване  на условията в местата за лишаване от свобода, ще бъде ускорена. С евросредства предстои да бъде изграден новият арест в Шумен, както и общежития към затворите във Варна и Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук