13.2 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Ужасяваща буря в Македония, най-малко 17 загинали

Ужасяваща буря връхлетя снощи столицата на Македония. Валежите на квадратен метър достигнаха 33 литра. Вятърът беше със скорост от 80 км/ч. Температурите се понижиха до 25 градуса. През нощта върху Скопие са паднали над 700 мълнии.

Официално жертвите са вече 17, но поне 6 човека са безследно изчезнали, над 20 са ранените.

Наводнени домове, преобърнати коли, затрупани улици с кал, камъни и отпадъци, така изглеждат няколко села край македонската столица след бедствието. Армията е повикана да помага на спасителните екипи.

Два екипа на аварийно-спасително звено, под ръководството на Красимир Димитров от Софийска община, заминаха за Скопие оборудвани с нужната техника, за да се включат в спасителните дейности след бурята от изминалата нощ.

Най-пострадали при поройните дъждове през нощта срещу неделя са населените места на североизток от македонската столица.

Ръководителят на Кризисния щаб в Македония Никола Тодоров, който е и министър на здравеопазването съобщи, че ще бъде обявено извънредно положение за 15 дни за областите Скопие и Тетово. За справяне с положението освен служителите на МВР, спецчастите на армията и Гражданска защита, участват още и екипи на Министерството на здравеопазването и на Спешната помощ.

„До момента успяхме да спасим над 100 души, които бяха блокирани и животът им беше застрашен“, каза Тодоров. Кметът на Скопие Коце Траяновски съобщи че най критично е положението в кварталите „Гази баба“, „Ченто“, „Стайковци“, „Срешево“, „Смилковци“ и околните села.

Червеният кръст също се е включил в акциите за подпомагане на пострадалите.

„До тази сутрин до 8:30 ч. нашите служители откриха телата на 15 души. Жертвите са от селата Трайковци, Милковци и Ченто“, съобщи говорителката на МВР в Скопие Лиза Бендовска.

Жертвите са на различна възраст. В момента се извършва тяхната идентификация. Шестима души официално се водят за безследно изчезнали.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук