14.9 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Университетите: Няма висшисти за туризма! Образователният министър: Нямаме подобни индикации /видео/

Едва 2% от работодателите у нас ще наемат висшисти с диплома по туризъм до 2020 година. Това стана ясно по време на работна среща между представители на висшите училища и министрите на образованието и туризма по проблемите с кадровата криза в бранша. Прогнозата направи служебният министър на туризма Стела Балтова, позовавайки се на социологическо проучване, част от подготовката на рейтинговата система на висшите училища в България.

По думите й, въпреки намаления прием за предстоящата академична година броят на първокурсниците в професионално направление „Туризъм“ или 2138, ще надхвърли заявката на национално представителните работодателски организации. За лятото обаче ще разчитаме на чужди работници.

Работодателите са декларирали необходимост от 1800 специалисти с висше образование в областта на туризма. Според кмета на Бургас Димитър Николов обаче България няма как да бъде конкурентна на останалите пазари, внасяйки чужди кадри. Той категорично се обяви против орязването на приема на студенти в бургаския колеж по туризъм. За недостиг на специалисти в сферата на туризма, алармираха и оттам.

Според образователния министър Николай Денков до този момент няма индикация от браншовиците, че има недостиг на висшисти в сферата на туризма. Денков допълни, че малко над 12% от завършващите висше образование, намират реализация в туризма. В момента 10 държавни и четири частни висши училища в страната обучават общо 4854 студенти в направление „Туризъм“. Сред предпочитаните специалности са „Мениджмънт в туризма“, „Управление на хотелите и ресторантите“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук