20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Уникален апарат за безкръвни операции в МБАЛ Бургас

Уникален апарат за операции на сливици заработи в Отделението по уши, нос, гърло на МБАЛ Бургас. Апаратът се използва и  при други УНГ-операции, включително и за котрол на хъркането. Той действа по метода на т.нар. плазмена аблация и принадлежи към високия клас на безкръвната хирургична апаратура.

Сливиците се премахват с плазмен електронож, на базата на високочестотна енергия. Тъканите се отделят при температура 40-70 градуса по Целзий. „При досегашните методи са използвани апарати, които работят на друг принцип, с по-висока температура и „обгарят“ мястото около изрязания участък. При плазмената аблация този тип травмиране се избягва, т.е. методът е много по-щадящ за пациента. Той позволява прецизно премахване на тъканите, запазване на околните здрави тъкани на базата на ниската температура и превенция от термална увреда. Това гарантира безболезнен следоперативен период и по-бързо възстановяване“, обясни началникът на УНГ-отделението д-р Даниел Петков.

Плазмената аблация се използва за операции на носни кухини и синуси, безкръвно премахване на сливици, включително и трета сливица при малки деца. Използва се и за отстраняване на образувания на мекото небце и ларинкса, които понякога са причина за хъркането и сънната апнея.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук