14.3 C
Бургас
понеделник, май 13, 2024

Уникален патриаршески печат открили на нос Форос

Археолози и служители в местния общински отдел по култура се надяват разкопките на архитектурния комплекс  Акве  Калиде  край Минералните бани да бъдат завършени до края на археологическото лято. Това обявиха днес директорът на Регионалния музей, Милен Димитров и заместник-кметът по култура в община Бургас, Йорданка Ананиева.

нос Форос
 

„Отпуснали сме 65 000 лева за тазгодишните проучвания в Акве  Калиде  и Форос  в кв . Крайморие . Работата по обектите вече е започнала. В началото на лятото проучванията по турската баня в Акве Калиде  трябва да бъдат завършени. След това трябва да се проучи и територията на старата чешма. Целта ни е наистина да успеем да възложим проект за консервация на откритията там през тази година”, обясни Йорданка Ананиева.

По думите й, туристите, които имат желание да посетят разкопките, ще могат да се възползват от изградената инфраструктура през следващата година. Предвижда се благоустрояване на района, строителството на информационен център и кафене. В момента се извършва вътрешното полагане на мазилки, настилки и външната част на достъпа до турската банята, който ще бъде стъклен, така че отдолу да се експонира археологията.

Работи се активно и по крепостта Порос  в кв . „Крайморие ”, увери директорът на бургаския музей, Милен Димитров. Към момента се набляга на няколко зони, в които по план ще бъде разположена ВиК  инфраструктура, а върху нея и улици.

Патриаршески печат/ нос Форос кв. Крайморие

„Едва след това ще продължим с отделните обекти, които сме набелязали на мястото. На 01 юни археологическите находки, открити в крепостта да бъдат експонирани в археологическата експозиция на РИМ- Бургас. Всичко, открито  до момента в „Крайморие ” е почистено и готово за показване. При проучванията са частично разкрити 280 метра от трасето на крепостната стена на крепостта Порос . Тя е почти запазена”, обясни Николов.

находки  Акве Калиде

Разкрити са 4 правоъгълни кули. Западно от третата кула са регистрирани няколко гроба от християнския некропол. По време на разкопките са премахнати незаконно построени постройки в зоната на Рибарското селище, при съоръжението „гарда”, в най-западната част на полуострова.

След събарянето на постройките са открити много находки, като огромна част от тях е керамиката от 5-6 век, дори 3-ти. Най-ценната находка за 2013 година е оловен печат, върху който е изобразена Св . Богородица и Младенеца.

нос Форос

Печатът е открит с монетно съкровище от 7 бронзови монети, най-късната от която е отсечена от император Фока. В света са известни още три такива печата, а в България подобна досега не е била откривана. Учените предполагат, че става дума за патриаршески печат.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук