17.1 C
Бургас
събота, май 18, 2024

Уникална настилка и вълшебен билков кът променят парка в Малко Търново

„Пълна промяна“ тече в момента в парка в Малко Търново. Само след няколко месеца жителите на града ще се радват на място за отдих, уникално за страната. Настилка, наградена със златен медал на Пловдивския панаир (2012), е използвана в градски парк за първи път у нас. Това е патентовано паве, чието предназначение е основно в парково строителство. То наподобява естествен камък и се поставя на тревна фуга.

Освен, че щади тревата, павето идеално се вписва в зеления облик на парковете, обясни проектантът на парка – ландшафтен архитект Атанас Стоянов. Павето се изработва в завода на ЛЕО – Бетонови изделия – най-големия производител на бетонови изделия в Източна България.

Няколко павирани алеи в преливаща охра са част от новия проект. Досега алеята е била само една, разклоняваща се в два ръкава. Сега множество малки алеи водят до нови кътове за отдих – беседка, детски кът, читалня на открито, фитнес-площадка, мини спортно игрище, тенис на корт, амфитеатрална сцена.

Най-интересната част от новия парк е Горското училище, което е чудесно решение за ученически екскурзии и излети. Освен учебна стая на открито и образователни табла, тук ще има растителен лабиринт и вълшебен кът на билките. Целта е децата да се запознаят с лечебните растения не само на картинка, а и на живо, да разберат какви са свойствата им и да ги пазят, обясни ланд.арх. Атанас Стоянов. В къта ще бъдат посадени най-разпространените лечебни растения у нас – мащерка, риган, градински чай, здравец, мента, равнец.

Много нови дървета ще бъдат посадени в парка, повечето – иглолистни, за да може той да съхрани зеления си вид и през зимата. Проектът за преобразяването на градския парк в Малко Търново се реализира по проект „Инвестиции в защита на природното и културното наследство на общините Малко Търново и Бююкмандъра“, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество България-Турция. Общата стойност на проекта е 394 156 евро. Очаква се паркът да бъде готов в началото на лятото на 2015 г.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук