13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Уникално 3D шоу за празника на Несебър

Празникът на Несебър започна с Вечерна литургия в храм „Св. Успение Богородично” и Тържествено литийно шествие. Последва  фолклорен спектакъл на Ансамбъл Пирин, с ръководител известния несебърски музикант Данислав Кехайов. Вече по традиция на този концерт се отдаде значимата благодарност и признание на хората, допринесли за добруването и просперитета на Несебър. 3D шоуТази година бяха представени петима несебърски будители, творци на изкуството – Максим Момчилов /журналист и местен хроникьор/, Андиопа Цветкова /учител по изобразително изкуство, ръководител на детска фолклорна група “Незабравка”/, сенсей Христо Терзиев /треньор на несебърския клуб по бойни изкуства „Бушидо“/, Добрина Бахова / балерина, ръководител на балетна школа в Несебър/, Панайот Катрафилов /музикант, ръководител на група за градски песни “Блян”/.

БТРПрез големия ден /15.08.2014г./, програмата започна с Тържествена света литургия в храм „Св. Успение Богородично”, в двора на който беше запретнал ръкави небезизвестният – Ути Бъчваров, който приготвяше празничен курбан и се снимаше с всички желаещи, а малко по-късно бе даден и старта на Плувен маратон „Несебър 2014”.

Към 11:00ч. пред крепостните стени на Стария град, беше вдигнат националният флаг от представителна част от военноморския флот – матроси от Военноморска база Атия, в който взеха участие кметът на община Несебър – Николай Димитров и председателят на общински съвет Несебър – Благой Филипов. Тук последваха приветствия като пръв започна г-н Филипов, който честити празника на всички – граждани на Несебър, туристи и гости, както и на именниците с пожелание да са живи и здрави. Г-н Димитров също приветства присъстващите”Удоволствие е да сме заедно и тази година, а празника ще бъде посветен на хумора, сатирата и изкуствата, като за целта е подготвена богата културна програма и нека всички да са все така весели и красиви. Честит празник”.

празник НесебърМалко по-късно действията се пренесоха на Амфитеатъра, където беше награждаването на участниците от плувния маратон.

В 12:00 часа беше открита и сградата на Старото кметство. Това е една сграда, реставрирана изцяло, която е строена през 1929 г. и първо е служела като почивна станция на Светия синод, след което е била кметство на град Несебър. Лентата на новооткритата постройка прерязаха кметът на Несебър, председателя на общински съвет и дългогодишният кмет на Несебър – Васил Киров. Председателят на общински съвет Несебър – Благой Филипов каза, че това е една модерна сграда и се радва, че тя отново ще отвори врати. Г-н Киров пък изказа ласкави думи за доброто управление на общински съвет, както и за доброто управление на сегашния кмет Николай Димитров, които работят здраво и откриват все нови и нови неща. Той завърши като пожела – „На добър път”. След него г-н Димитров изказа своите благодарности към всички взели участие в построяването на кметството, което изглежда по същия начин както преди. Градоначалника благодари и на Дружеството на Несебърските художници. Той допълни, че усилията са общи – на общински съвет и общинска администрация Несебър. Г-н Димитров каза още, че и тази година много доброволци участват в Празника на града, особено несебърските деца, като предаде своята признателност и на тях. Докато желаещите разглеждаха сградата, за всеобщото настроение се погрижиха от струнен квартет „Viva”, с невероятните си изпълнения.

IMG_3498 copyПрез деня на 15-ти в арт-работилниците всеки можеше да изработи свой красив аксесоар и да сподели карнавалното настроение на празника с несебърлии, като се състояха забавни игри и се изработваха екосувенири, които показват, че община Несебър обръща внимание и на околната среда.

В програмата на празника се включиха и от Цирк Балкански, които поднесоха две представления и зарадваха малки и големи с изумителните си номера. Към 20:30ч. пък забиха групата Baildsa и вдигнаха настроението на събралото се множество с репертоара си. Малко по-късно в препълнения Амфитеатър, представители на Бургаската опера и балет, представиха Гала балета – „Пристрастия”.

DSC_0687След това всички се събраха на сцената пред крепостните стени, за да се насладят на невероятните изпълнения на групата „БТР”. С приключването на концерта, пред хилядите хора, на сцената излезе кметът на община Несебър Николай Димитров. Той каза: ”Тази година решихме празника да бъде посветен на хората на изкуството, на красотата и на музите на този прекрасен град”. В кулминация на събитието се превърна 3D спектакълът – „Сън в лятна нощ”, който потопи Несебър в огън, като разпали въображението и духа на зрителите. Шоуто включваше много светлина, музика и невероятна заря с разнообразни цветове, уникална хореография и съчетания. Всичко това се предаваше на живо в Интернет.

16 август бе последния ден от празничната програма, като беше прожектирана „Приказка за Несебър”- светлинен 3D спектакъл, с който се даде край на събитията.

празник НесебърИ така – на своя празник, Несебър почете творческото начало у човека, музиката, изкуствата и красотата на града, като отправи предизвикателство пред таланта на всеки един включил се в събитието. Празникът, също така, се е превърнал в един културен и туристически продукт привличащ все повече и повече туристи и гости на град Несебър, който можем да определим като перлата в короната на българското самочувствие, а спектакълът поднесен през този ден, ще остане един прекрасен спомен за гостите и жителите на града.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук