14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Униформени погнаха бургаски таксиджии, от бранша не били притеснени

Таксиметрови шофьори от Бургас попаднаха под прицела на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация ”. Вече втора седмица униформени проверяват за редовни документи, за техническа изправност на автомобилите. Зорките погледи на инспекторите следят и за наличие на пожарогасители, удостоверения за психологическа годност и дали в пътните книжки на водачите са вписани задължителните часове почивка. По закон, таксиметровите шофьори трябва да слизат от колите на всеки 4 часа, а на всеки шест дни –  да имат почивен ден, за да не се стига до пътни инциденти в следствие на преумора.

 

„Имаме информация, че в различни седмици проверките ще се извършват между различни институции – Община Бургас, КАТ и ДАИ . Подобни се правят през всяка година. Не виждаме нищо притеснително”, коментира председателят на Сдружението на таксиметровите шофьори в града, Драгомир Добрев. По думите му, акцията сред таксиметровите шофьори не би могла да бъде особено успешна. Той бе категоричен, че след тези проверки отново ще има инциденти и нарушения.

„Законовата  ни уредба не е търпяла промени почти 15 години. Нашето сдружение е дало над десет предложения за промяна в законите. До момента обаче отговор нямаме. Считам, че която и институция да прави проверки, примерно за употреба на алкохол сред таксиметровите шофьори, няма да има успех. Не съществува гаранция, че даден шофьор няма да бъде мъртво пиян половин час, след като е бил изпробван с дрегер . Убеден съм, че подобни проверки няма да доведат до нищо съществено. Има начини, по които се работи в други държави – един от тях е превенцията ”, коментира  Добрев.

Според него, тези, които управляват таксиметровите компании, трябва да създават и управляват методите за въздействие върху таксиметровия шофьор. „Когато се прави нещо то трябва да бъде направено със законови  уредби. Трябва да се даде възможност на тези, които се занимават с този бизнес да могат да осъществяват превантивни дейности. Сега дори не можем да изискаме свидетелство за съдимост от хората, които кандидатстват за работа в таксиметрови компании”, обясни председателят на сдружението.

Като част от тази превенция , Добрев определи предложение на общинската администрация в Бургас от последните дни. Местните управници настояват таксиметровите шофьори да не бъдат с джапанки и къси панталони в колите. „Колегите приематидеята  да шофират с дълги панталони и обувки. Не мисля, че ще има такива, които да се оспорят идеята”, каза Драгомир Добрев. Той не даде срок, след който бургаските таксиджии  ще забравят за джапанките и шортите.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук