18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Ураганът „Ирма“ засегна централната част на Куба

Ураганът „Ирма“ е засегнал сериозно централната част на Куба с пориви на вятъра, достигащи 260 км/ч, съобщи кубински метеоролог в ефира на обществената телевизия, предаде Франс прес.

Най-тежко засегнати са централните провинции Камагуей и Сиего де Авила, но заради голямата си площ стихията е усетена и от провинция Лас Тунас, на изток, до намиращата се 400 км западно провинция Вийя Клара.

Източникът не даде повече подробности за обстановката на острова, през чиято територия за пръв път от 1932 г. преминава „окото“ на толкова мощен ураган.

При преминаването си през карибската държава обаче „Ирма“ загуби сила и бе понижен от най-високата пета в четвърта категория, съобщи ДПА.

Бурята се движи на запад-северозапад с около 19 км/ч. Очаква се по-късно днес да се обърне на север и вероятно да достигне Флорида утре сутрин.

Щетите, причинени от „Ирма“ на островите Сен Мартен и Сен Бартелеми, се оценяват на 1,2 милиарда евро, съобщи днес Централната каса за презастраховане, цитирана от Франс прес.

„Тази сума покрива щетите върху жилищата, автомобилите и фирмите“, посочи френската публична институция, специализирана в презастраховането при природни бедствия.

Ураганът „Ирма“, очакван с тревога във Флорида, където 5,6 милиона души бяха призовани да се евакуират, достигна днес Куба, след като взе най-малко 19 жертви на Карибите, към които се задава още един ураган – „Хосе“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук