26.1 C
Бургас
неделя, юни 2, 2024

Условна присъда за смърт на пътя

Наказание 8 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок наложи Окръжен съд Бургас на Георги Влахов. Той е лишен и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 година.

катастрофа
снимка: архив, zonsburgas.bg

Съдът призна Влахов за виновен в това, че на 15.08.2013 г, на ПП-1-9, км.213.0, на пътна отсечка гр. Поморие – гр. Ахелой, при управление на автобус „Мерцедес”, нарушил правилата за движение на чл.20, ал.1 от Закона за движение по пътищата и по непредпазливост  причинил смъртта на младеж, като след деянието направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалия – престъпление по чл. 343а, а.1 б. „б“ от НК, като го оправда по първоначално предявеното му по-тежко обвинение за деяние по чл. 343, ал. 1, б. „в“ НК.

Окръжен съд Бургас разгледа делото и определи наказанието на подсъдимия по реда на съкратеното съдебно следствие, след като той призна фактите, посочени в обвинителния акт. По молба на родителите на пострадалия, съдът ги конституира като частни обвинители в процеса.

Представителят на Окръжна прокуратура – Бургас пледира Влахов да бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение. Прокурорът поиска при определяне на наказанието му да бъде отчетено наличието на съпричиняване от страда на пострадалия – движел се е след употреба на алкохол в забранен за велосипеди участък.

Повереникът на родителите на велосипедиста оспори наличието на тези смекчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства. Той смята, че подсъдимият е отклонил разследването в погрешна посока. Пълномощникът подкрепи държавното обвинение относно размера на предложеното наказание.

Защитникът на Влахов пледира, че прокуратурата неправилно е предявила по-тежко обвинение на подзащитния му. Според адвоката се установявало наличие на съпричиняване, на забрана за движение на велосипедисти, както и че пострадалият се е движел в средата на лентата за движение.

Подсъдимият помоли съда да обърне внимание, че е направил всичко възможно да помогне на пострадалия след инцидента. Влахов изрази съжаление и разкаяние за случилото се и обясни, че през целия си живот работи като шофьор на автобус.

Пресцентърът уточнява, че според посоченото в обвинителния акт в деня на произшествието подсъдимият е превозвал туристи от летище Бургас към курорта Слънчев бряг. При преминаването му по пътя между гр. Поморие и гр. Ахелой, попътно на автобуса се движел велосипедист, въпреки поставения пътен знак „В9“, забраняващ движението на велосипеди. Около 22,30 ч. автобусът настигнал велосипедиста като се движел с 90 км в час. Водачът го забелязал твърде късно, завил наляво и предприел аварийно спиране. Поради високата скорост при удара тялото на пострадалия се повдигнало и главата му достигнала предното панорамно стъкло на автобуса. След това тялото и велосипедът паднали в дясно от пътя. Пристигналия медицински екип установил, че той е в кома. Пострадалият починал в линейката на път за болницата от получените черепно-мозъчна и гръбначна травми.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
spot_img
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук