11.5 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Условни присъди за смърт на 22-годишен младеж на строеж в Слънчев бряг

Наказание 1 година лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок, наложи Окръжен съд – Бургас на собственика на строителна фирма Стоян Георгиев от с. Драгоданово, обл. Сливен. Строителният техник Валентин Николов от гр. Кърджали е осъден на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок. Съдът призна първия за виновен за това, че на 4 юли 2010 г. в курорта „Слънчев бряг“, при строителството на сграда за сезонно ползване, е нарушил наредбата безопасни условия на труд  и по непредпазливост е причинил смъртта на 22-годишен младеж.

снимка: архив Слънчев бряг

Пострадалият е получил тежка черепно мозъчна травма, довела да потискане дейността на жизнено важни центрове в мозъка, довела до смърт.

Вторият подсъдим бе признат за виновен по повдигнатото му обвинение по чл. 54 от същата Наредба. Двамата са оправдани по останалите повдигнати им обвинения по Наредба №7 и по БДС.

По молба на подсъдимите и техните адвокати съдебният състав допусна делото да бъде разгледано като съкратено съдебно следствие. Георгиев и Николов признаха посочените в обвинителния акт факти и обстоятелства и дадоха съгласие те да бъдат ползвани от съда при постановяване на неговата присъда. По този ред съдът е длъжен след като определи наказание на всеки от тях, да го намали с 1/3.

Окръжен съд – Бургас, определи на Георгиев наказание 1 години и 6 месеца лишаване от свобода, а на Николов – 2 години лишаване от свобода и след редукцията им наложи съответно – 1 година и 1 година и 4 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване отложи с 3 години изпитателен срок.

По делото е установено, че подсъдимият Георгиев бил със своята фирма подизпълнител на строителния обект. Той привлякъл Николов като строителен техник, но сключеният между тях трудов договор е влязъл в сила в деня след злополуката. Георгиев закупил употребяван хаспел за строежа, а Николов знаел как работи съоръжението. То трябвало да се изключва ръчно, когато достигне определена височина, затова маркирал това място с парче червен плат.

За заливане с бетон на стълбището на обекта бил ангажиран пострадалият.  Около 9:30 ч. пмладежът и подсъдимият Николов натоварили две колички с бетон на платформата на хаспела. Въпреки, че на него имало поставена табела „Забранено качването на хора“, младежът се качил върху нея. Подсъдимият Николов забелязал това, но той задействал платформата, като едновременно разговарял по мобилния си телефон. Платформата се издигнала прекалено високо, но Николов не изключил навреме ел. захранването й. Въжето се натегнало, скъсало се и пострадалият паднал на земята, заедно с платформата и товара. Работник от строежа се обадил на тел. 112, след него сигнализирали за инцидента и двамата подсъдими. Николов откарал пострадалия в болницата в Слънчев бряг, но смъртта му била настъпила незабавно. Заключението на съдебномедицинската експертиза показва, че непосредствена причина за нея е тежката черепно-мозъчна травма, довела до подтискане на важни мозъчни центрове.

При определяне на своя съдебен акт Окръжен съд – Бургас взе предвид, че е налице изключително голяма степен на съпричиняване на деянието от страна на пострадалия. Съдебният състав отчете също наличието на многобройни обстоятелства, смекчаващи вината на двамата подсъдими. Те имат чисто съдебно минало, ползват се с добро име в обществото и са активно работещи. Съдът индивидуализира вината на всеки от тях като прецени, че подсъдимият Николов е трябвало да прояви по-голям контрол на дейността на строителния обект. Той е оставил работника самоволно да се качи на платформата пред очите му, вместо да го спре. Съдът намира, че липсата на трудов договор към датата на инцидента не лишава Николов от функциите му на строителен техник. Съдът обърна внимание, че подсъдимият Стоянов не е бил на работната площадка по време на инцидента. Но той носи отговорност за това, че там е бил монтиран и ползван неизправен хаспел.

Окръжен съд – Бургас намери, че поисканите от прокуратурата и адвокатите на подсъдимите минимални наказания ще бъдат прекалено снизходителни тъй като деянието е завършило със смърт и то на млад човек.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук