13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Успех за бургаските математици на лекоатлетическата писта

Талантът на бургаските математици, получили световна слава и признание на редица международни състезания и олимпиади, се прояви и на лекоатлетическата писта. Юношеският отбор на Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” се завърна с 2 златни и 1 сребърен медал от финала на Държавните ученически игри на 3 и 4 юни в Сливен, класирайки се сред петте най-добри тима. Представянето им е най-успешното в историята на бургаския отбор и оценено много високо от специалистите в бранша.

Мартин Манчев, Кристиян Минчев, Йордан Христов и Божидар Вангелов спечелиха среброто в най-атрактивната дисциплина – щафета 4х100 м. Традиционно, най-интелигентните печелят медалите в щафетното бягане, затова резултатът не е изненада.

В индивидуалните дисциплини, с два златни медала се отличи деветокласникът Божидар Вангелов. Най-добре представилият се състезател в игрите, първо спечели златото на 100 м. гладко бягане с резултат 10,78 сек. Никой на стадиона не се изненада, когато на следващия ден, Вангелов, дублира златото на 200 м. с 22,61 сек. В същите дисциплини много силно бяга във финалите Йордан Христов.

С двуцифрен резултат на тласкане на 5 кг. гюле се представиха Даниел Иванов и Евгени Енев. Един от най-добрите математици в Европа – Кристиян Минчев, във високия скок, надскочи себе си и спечели любовта на публиката. В същата дисциплина много силен бе и Слави Божилов. Слави премина стоически и 400 м., а на следващия ден – 800 м., за да бъде забелязан таланта му в най-красивия спорт.

Манчев и Енев „прелетяха” дълъг скок. След изявите на терена, Манчев бе на важен изпит в Бургас, след който отново се върна на състезанието в Сливен. Всеотдайността му към отбора вдъхнови математиците, като много силно на 400 м. се представиха Борис Самаров, Андрей Цочев и Георги Джанаваров. Самият Манчев спечели безценна точка на 800 м., която сериозно размести крайното отборно класиране.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук