13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Успешен край на проекта „Погледни в бъдещето, запази наследството“

Проектът „Погледни в бъдещето, запази наследството“ финансиран от Европейския съюз по Програмата за трансгранично сътрудничество навлеза в своя финален етап. В продължение на една година Областна администрация Бургас в партньорство с Дирекция „Култура“ в област Къркларели, Република Турция работеха за опазване на общото културно и историческо наследство в трансграничния регион.

Конкретните дейности по проекта са свързани с изработването на архитектурни планове за реставрация на седем сгради държавна собственост в Бургас и инвестиционни проекти за пет къщи в Яйла махала. Вече е готов и албумът „Спомени от миналото, богатство за бъдещето“, който в 130 страници събира ценни снимки показващи архитектурното наследство на двата региона и развитието му през годините, съобщиха от Областна управа. Във финален етап на разработка е и новият интернет сайт, който освен, че ще представи детайлно всички дейности по проекта, ще съдържа и интересна информация свързана с културния живот на двете области.

На работно посещение в Къркларели, Турция екипът от Областна администрация Бургас, заедно с  главния секретар Севим Неджатиева,  проведе среща със заместник-областния управител на областта Хикмет Чакмак и на място го запозна с резултатите от съвместното партньорство. Обсъдени бяха още възможностите на местните и регионални власти за опазване и устойчиво използване на културното наследство, както и подготовката и управлението на проекти в тази област.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук