16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Успешно приключи най- големият проект на Община Поморие

opos logo

Най-тежкият и труден проект на Община Поморие се реализира успешно и в срок, благодарение на отговорната работа на общинската администрация и всички изпълнители. Това каза днес, на заключителните събития, ръководителят на проекта – инж. Николай Бояджиев. Той припомни, че в резултат на проекта е реконструирана и модернизирана Пречиствателната станция за отпадъчни води, рехабилитирани и реконструирани над 70 км водопроводна и канализационна мрежа, беше извършена рехабилитация на шест помпени станции и изцяло изградени три нови – за канална и дъждовна вода. Гост на церемонията бе избраният за втори мандат кмет на Община Поморие – Иван Алексиев, който благодари на поморийци, че са проявили много търпение при изпълнение на строително-ремонтните работи. Той заяви, че администрацията има капацитет и готовност да се справи с реализирането на също толкова мащабен проект за изпълнението на втория етап от водния цикъл в града.

поморие воден цикълОсвен постигнатите екологични цели, проектът има сериозен принос в опазване на културно-историческото наследство. Църква, некропол, саркофаг, част от крепостната стена на Улпия Палеокастро Анхиало и късноантична сграда са открити по време на строителните дейности. Сред най-ценните находки са мраморни мозайки и каменен саркофаг. Част от артефактите са реставрирани и експонирани в залите и в двора на Историческия музей в Поморие.

мозайка ПомориеДо момента в рамките на дефектния период бяха отстранени всички възникнали дефекти по проект „Реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) – Поморие и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа на гр. Поморие”, като всички дейности са за сметка на изпълнителите по проекта, част от подписания с тях договор.

Периодът за отстраняване на дефекти ще продължи до 14.12.2015 г., като след неговото приключване започва да тече законоустановеният гаранционен срок за всички извършени строително-ремонтни работи, който е 5 години след приключване на проекта.

 

20151030_104943Проект „Реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) – Поморие и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа на гр. Поморие” с бенефициент Община Поморие е на обща стойност 95 901 811 лв. и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда” 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд.

20151030_103429

Този документ е разработен във връзка с Договор за безвъзмездна финансова помощ № DIR-51011116-C056/ 15.11.2012г. за инвестиционен проект № DIR-51011116-60-144 с предмет „Реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) – Поморие и реконструкция  и рехабилитация на ВиК мрежа на гр. Поморие”, който се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие/Кохезионния фонд.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук