13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Утвърдени имена в билярдния спорт от Източна Европа ще премерят сили в Бургас

Утвърдени имена в билярдния спорт от Източна Европа ще премерят сили в Бургас. Седем страни са потвърдили участието си до момента като в състезанието ще се включи и бургаската надежда в спорта, Николай Желев. Състезанието е част от веригата турнири, които трябва да излъчат шампионът на страните от Източна Европа в края на тази година.

billiardclick.com

„Радостен съм, че Бургас отново има възможност да домакинства подобен международен турнир. Общината се включи с логистична и финансова подкрепа. Тези състезания са традиция в нашия град. Надяваме се, че и тази година ще затвърдим позициите си на перфектни домакини”, каза заместник-кметът по въпросите на здравеопазването и спорта в община Бургас, Лорис Мануелян на среща с журналисти днес.

Турнирът ще се провежда по правилата на така наречената десета топка. Това е сравнително нова игра в билярдния спорт. Характерно при нея е, че всеки удар се обявява предварително. „Изключва се възможността да се правят удари на късмет. Това прави играта много атрактивна и майсторска. Играе се по стандартна за билярда схема – започва се с двойна елиминация, след което се преминава в директна. Финалите ще бъдат утре от 19.00 часа в билярд клуб в Бургаската опера”, обясни председателят на Българската федерация по билярд, Иван Каменарски. По думите му,  предстоящият турнир ще събере най-добрите играчи от Източна Европа, което дава много добра възможност за нашите състезатели да обменят опит с големи имена в този спорт.

„Това е важно за бъдещото им спортно развитие. Надяваме се, че и тази година нашите гости ще останат очаровани. Искам да благодаря на местната администрация за осигурения награден фонд от 7 000 лева. Бургас е отправна точка за Българска федерация по билярд, когато поемаме към нашите бъдещи успехи. Благодарение на сътрудничеството, което имаме с община Бургас, успяхме да спечелим и първия европейски медал съвсем скоро”, допълни Каменарски.

Българска следа в турнира ще оставят 11-годишният Николай Желев, който ще вземе участие в Европейското първенство за юноши през август; Станимир Русланов, който е трикратен шампоан на България и в момента оглавява ранг листата за тази година. Две дами също ще окупират билярдните маси – това са Мария Легова и Христина Златева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук