15.4 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

УТРЕ ВЕЧЕР Е НОЩТА НА ПРИЛЕПИТЕ В БУРГАС

Искате ли да научите повече за единствените летящи бозайници в България? Елате да отбележим заедно Международната нощ на прилепите‘ 2014 и в Бургас!

Срещата е на 14 октомври 2014 г. от 18.00 часа в малката зала „Георги Фотев“ на КЦ Морско казино и района на лятна сцена Охлюва. Програмата на празника включва:

  • prilepiИнтересна презентация за тайнствения живот на прилепите на Станимира Делева – един от младите експерти по проучването им в България;
  • работилници за изработка на прилепни маски, оригами, рисунки и др. за малките и по-големи гости 🙂
  • демонстрация на техники за спускане и изкачване на вертикални пещери, с помощта на представители на Пещерен клуб „Непиаст“ – Бургас и възможност на гостите да опитат професията на пещерняците. Защото проучването на прилепите е свързано както със специални умения за познаване на видовете, така и за тяхното откриване и достигане. Въжената установка ще бъде разположена на открито на подходящо дърва в района на лятна сцена „Охлюва“ в Морската градина.

Всеки желаещ може да донесе своя рисунка, плакат или друг макет на прилепи, с които да допълним украсата на празника.

Бургас е един от градовете включен в честването на Международната нощ на прилепите през 2014 г. Събития, посветени на популяризирането на тези интересни и малко познати бозайници се провеждат в края на септември и началото на октомври в десетки градове по света. В Бургас Нощта на прилепите се организира от Българско дружество за защита на птиците, Зелени Балкани и Българска фондация Биоразнообразие.

През 2014 г. България ще отбележи за 18ти път Нощта на прилепите. За целта, хората, работещи за опазване на прилепите, неправителствени организации, музеи, спелеоклубове и паркови дирекции ще организират различни събития в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Русе, Поморие. В световен мащаб за пръв път нощта на прилепите е чествана през 1990 г. във Франция и Полша.

Днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България и цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите.

Защо прилепите?

Странният вид и потайният начин на живот на прилепите, както и това, че се ориентират в тъмното винаги е привличало вниманието на хората. В някои култури прилепите са били обожествявани, докато в християнската култура например, демоните са били изобразявани с прилепски крила (за разлика от ангелите, които са рисувани с крила на птица). Това вероятно е продиктувано от инстинктивния страх от неизвестното, от нощта, от странния вид и потаен живот на прилепите.

Прилепите са бозайници, което означава, че раждат живи своите малки и ги хранят с мляко, а телата им са покрити с козина. Противно на общоприетото мнение те не са гризачи, въпреки, че външно приличат на такива и някои хора ги наричат “летящи мишки”. За разлика от плъховете и мишките, те не нанасят вреда на селското стопанство, не се хранят с домашни продукти, не обитават канализацията (и съответно не пренасят заразните болести, пренасяни от плъховете) и пр.

Всъщност „черния имидж на прилепите“ е напълно незаслужен. Те са изключително полезни. Прилепите, срещащи се в България се хранят изцяло с насекоми и изяждат огромно количество вредители, а в световен мащаб те имат ключова роля в екосистемите и без тях те не биха могли да съществуват. Много видове растения, които се използват за храна, лекарства и прочие не могат да оцелеят без прилепите, които ги опрашват или разпространяват семената им.

 

Програма на Кампанията в цялата страна

В Пловдив (30 септември) събитието се проведе в Цар-Симеоновата градина. Нощта се организира от Зелени Балкани и включваше информационно-образователна кампания, презентации за прилепите, изложби, рисуване, игри и викторини.

В Стара Загора (4 октомври) Зелени Балкани посрещнаха гостите си в Парк „Пети Октомври“ (до Общината), за да научат много нови и интересни неща за прилепите.

Във Враца (10 октомври) събитието се организира от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”, РИОСВ Враца, Читалище Развитие и Община Враца – рисуване на асфалт, прилепни татуировки с къна, изработка на прилепни „амулети” и оригами, прилепна гимнастика, и много други прилепни щуротийки.  Нощта на прилепите бе пред Читалище „Развитие 1869“ и приключи с томбола за активните участници.

В София (11 октомври) събитието бе отбелязано в Националния природонаучен музей. Организаторите от Центъра за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН организираха прожекции на филми, научно популярни презентации, Арт работилници за деца и възрастни, изследователски игри.

В ПОМОРИЕ (13 октомври) в Информационния център за Поморийско езеро ще бъдат представени презентации пред ученици от града.

В РУСЕ  събитието ще се проведе на 17.10.2014 г. от 16.00 часа и ще бъде организирано от  Регионален исторически музей – Русе, Пещерен клуб „Приста“ – Русе и Арена медия – Русе. То ще бъде проведено в новия „Екомузей с аквариум“ и ще включва открит урок по връзване на възли и начини за осигуряване при работа с въже. Практическо занятие с възможност за спускане по въже. Презентация за биологията на прилепите, прожекция на филм „На гости в мрака“ и лекция за  видовете прилепи обитаващи пещера “ Орлова чука“. Демонстрация – Работа с детектор за ултразвук.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук