10.4 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Утре в Зелената къща

На шестата среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро ще се обсъжда създаването на места за гнездене на птиците, съобщават от Българска фондация „Биоразнообразие” – Бургас. Събитието ще се проведе утре от 10.00 часа в Зелената къща, на ул. Патриарх Евтимий 9 (между Агенцията по вписванията/бивш Районен съд и бул. Иван Вазов).

Темата ще бъде: „Създаване на подходящи места за гнездящите видове в лагуната“. Лектори ще бъдат Владимир Младенов – орнитолог от Българско дружество за защита на птиците и Спас Узунов от проект „Солта на живота“. Една от най-важните консервационни задачи в Атанасовско езеро е да се осигурят достатъчно и сигурни места за гнездене на птичите обитатели, които изграждат гнездата си и излюпват яйцата директно на земята по валове, диги или изкуствени острови. С какви проблеми се сблъскваме в хода на работа и могат ли да се намерят по-добри решения ще обсъждат членовете на съвета.

Друг важен проблем, свързан с гнездящите видове, който ще се дискутира е този за активните мерки срещу наземните хищници, които унищожават яйцата и често компрометират гнездовия сезон на някои видове. Съветът се събира два пъти годишно, за да обсъжда важни за Атанасовско езеро въпроси, които могат да намерят по-добро решение чрез съвместните усилия на всички заинтересовани страни – РИОСВ, Община Бургас, Черноморски солници АД, Летище Бургас, Университети, НПО и други. Общественият съвет за Атанасовско езеро бе създаден през март 2013 г. в рамките на проект “Солта на живота”, LIFE+.

Срещите на Съвета са добра платформа за разискване на важни за езерото теми и за разпространение на информация между всички заинтересовани страни, както и за генериране на идеи за езерото и неговите околности, така че то да остане истинска природна забележителност на Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук