13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Учениците от ПЧПУ-Бургас издадоха книга с творби, създавани в час

Нестандартен поглед върху учебния процес показаха учениците от Първо частно прогимназиално училище в Бургас. По случай 20-годишнината на престижното учебно заведение, неговите възпитаници събраха най-добрите си творби, създавани в часовете  по литература и изобразително изкуство и ги издадоха под името „В света на словото”.

 

Поезия, проза и цяла картинна галерия създават словесната палитра, както самите ученици наричат своя сборник. Под вещото ръководство на литератора  Добрин Казаков и преподавателката по изобразително изкуство Йовелина Петрова повече от четиридесет деца дават старт на своеобразно творческо състезание с бъдещите възпитаници на ПЧПУ и с естественото желание всеки следващ випуск да бъде по-добър от предходния. 

 

Въпреки че много от засегнатите теми са предвидени в учебната програма за по-големите класове, творбите на малките таланти се отличават с изключителна зрялост на мисълта. „В света на словото” носи истини, които, въпреки че са казани от деца, трябва да бъдат прочетени от възрастните. В съчинение за бедността можем да прочетем, че „понякога материалният недоимък в семействата се компенсира с духовно богатство, със сплотеност и близост.”, а в съчинение за вяра-  детското прозрение, че „човек без вяра не може да живее. Ако не вярваш в мечтите си, няма да можеш да ги изпълниш, а това ще те осъди на бездействие”. Вокални изпълнения и паузи с акустична китара, мултимедийни презентации с моменти от училищния живот, както и завети от отиващия си 7-ми клас, наситиха с емоции премиерата на юбилейния сборник.

 

„Съчиненията на моите възпитаници ми носят истинско удовлетворение, че съм учител на такива деца, с огромни възможности и гъвкава мисъл , податливи на образование и възпитание”- признава Добрин Казаков. „Учим учениците си да живеят в изкуството, да научават сложните правила на българския език чрез нестандартни задачи, които правят обучителния процес да изглежда като игра. Без значение дали говорим за математика, литература или изобразително изкуство, не допускаме скука в часовете” коментират още преподавателите в училището.

Качествата на подобен поглед върху учебния процес са безспорни, след като за поредна година ПЧПУ се нарежда на челните места в класацията, представяща резултатите от изпитите по български език и литература и математика след седми клас. Една от абсолютните шестици по математика е на възпитаник на ПЧПУ, 9 от отличните оценки по математика и 14 от отличните оценки по български език и литература са на ученици  на ПЧПУ.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук