14.3 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Учениците от СУ „Иван Вазов” Поморие за ден поеха управлението в Общината

Вътрешни демократични избори и балотаж определиха кмет и администрация, които да поемат управлението на Община Поморие за един ден. Това се случи в СУ „Иван Вазов” Поморие по повод Деня на българската община и инициативата „Ден на отворените врати”.

Вече пета година кметът на Поморие Иван Алексиев предава управлението на общината в ръцете на ученици от местните учебни заведения, като през 2016 г. бе ред на възпитаниците от 8 до 12 клас в СУ „Иван Вазов”. Всички те бяха въведени в заседателната зала на Общината и бяха запознати с основните принципи и правила на местната власт и самоуправление.

dscn0336-medium„Сред вас са бъдещите управници на нашия град и се радвам, че приехте това предизвикателство така смело, но и отговорно. Защото успехите в управлението са общи, но отговорността е лична. Вярвам, че с вашето присъствие тук, с вашето активно участие днес, вие ще покажете, че сте хората, които и занапред ще работят за това Поморие да бъде по-добро място за живеене”, с тези думи кметът Иван Алексиев приветства младежите и техните преподаватели. Той предаде огърлицата – символ на местна власт на дванадесетокласничката Нанси Волдт-Каприева. Училищният вот определи именно тя да бъде кмет за един ден.

Каприева представи новосформирания си екип и бързо свика първата му оперативка. Новият кмет сподели вълнението си от заеманата позиция, но изрази и желанието на служителите си да видят и усетят пулса на една работеща структура, каквато е общинската.

dscn0336-mediumГимназистите бяха разпределени в различните дирекции и отдели на Общината, като тази година за първи път бяха избрани и общински съветници. Посрещнати с усмивка, но и с куп текущи казуси, всички те започнаха работния ден.

Съвсем не на шега бяха направени и няколко щателни огледи на текущите строително-ремонтни дейности в общината. Кметът Иван Алексиев съвместно с временно изпълняващата длъжността кмет Нанси Волдт-Каприева провериха как върви работата по обновяването на най-стария участък от крайбрежната алея и благоустрояването на пространството между 11 и 25 блок. Заместник – кметовете заедно с начинаещите експерти направиха проверка по сигнал на граждани и дадоха компетентните си становища по редица важни въпроси.

Макар да бяха новоназначени, всички служители приеха задачите си присърце и подходиха към изпълнението им с висока професионална отговорност. Някои от учениците дори споделиха, че днешният ден им е послужил и като тест за кариерно ориентиране.

В края на ползотворния работен ден кметът на община Поморие Иван Алексиев и председателят на Общински съвет Адам Адамов лично връчиха грамоти и подаръци на всички участници в „Деня на отворените врати”. От своя страна възпитаниците на СУ “Иван Вазов“ благодариха на кмета и общинската  администрация за отправената покана и гласуваното доверие. Те поднесоха на кмета колаж, плакет и ръкописа на Симеон Радев „Строителите на съвременна България”. Младежите споделиха, че са разбрали най-важното – да управляваш, преди всичко означава да бъдеш в услуга на хората и че преживяното днес, ще бъде частица от техния  житейски опит и от опита им  като граждани на своята страна.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук