14.9 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Учениците с отсъствия влизат извънредно в клас?

Отсъстващите ученици задължително да наваксват изпуснатия материал в часовете за консултации на учителите. Идеята е всяко дете, което е отсъствало продължителен период, да посещава отделни занятия извън учебно време, които да му помогнат да усвои пропуснатите уроци.

sxc.hu

Това съобщи образователният министър проф. Анелия Клисарова. Идеята вероятно ще залегне в новия закон за училищното образование. Пред „Монитор“ тя допълни, че контролът върху провеждането на консултациите в училище трябва да се засили, така че те да се провеждат по-често и да бъдат по-ефективни

„Ако обучението в училище е по-качествено, няма да се налага родителите да дават толкова пари за частни уроци“, коментира проф. Клисарова. Около 360 млн. лв. се въртят годишно в индустрията за частни уроци у нас. Всеки втори ученик в България посещава или е ходил при платен преподавател след часовете. Това на практика означава, че от допълнително обучение имат нужда над 375 000 ученици. Посещаването на частни уроци е интензивно най-вече преди кандидатстване за гимназия или университет.

Консултации в училище има и сега, само че те често не се провеждат редовно и учениците не ги посещават. Тези часове са предназначени за деца, които имат затруднения в клас, както и за ученици, които имат интерес към даден предмет. Новият закон за предучилищно и средно образование се очаква скоро да бъде готов. В него ще има нови глави, предназначени за развитието на педагогическите кадри, както и за дисциплината в клас. Частните училища няма да получат държавна субсидия, а задължителната предучилищна подготовка ще започва от 5-годишна възраст. Не е ясно дали в закона ще бъде заложено разделянето на гимназиалния етап на два етапа – след 10-и и 12-и клас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук