11.5 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Ученици градят мини парк в двора на Строителния техникум

Цяла седмица тържества предвижда Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ (Строителния техникум) по повод патронния празник на училището – Деня на строителя, който се чества на 26 октомври. Инициативите започнаха още в понеделник. Под патронажа на Камарата на строителите – Бургас учениците от Строителния ще изградят в двора на гимназията мини парк.  Децата, заедно с председателя на Камарата инж. Николай Николов, директора на производствена база „ЛЕО – Бетонови изделия“ Станимир Рунчев и инж. Даниела Симеонова, помощник-директор, преминаха първата практическа задача – открит урок.

Това е вторият етап от ремонта на двора, който учениците стартираха сами, с помощта на своите учители и фирми-дарители. Проектът е на преподавател в гимназията – ландшафтен архитект Палмина Пакратян. Той ще изглежда като малък парк – с нова настилка, пейки, озеленяване. Старите счупени плочи ще бъдат махнати, а на тяхно място ще се постави ЛЕО – паве – единствената в страната патентована настилка, предназначена за паркове, защото се полага върху трева. Плочите имат златен медал от Пловдивския панаир и са дарение от собственика на ЛЕО – Бетонови изделия, който е бивш възпитаник на Строителния.

Методично ръководство ще окаже Камарата на строителите. Всеки от учениците ще покаже на практика наученото в професионалните направления на гимназията. Геодезистите ще заснемат и трасират терена, строителните техници ще се включат в полагането на настилката, а техниците-озеленители ще облагородят новия парк с цветя, храсти и дървета.

Дванадесетокласниците, които ще участват в строежа на парка, приеха с ентусиазъм новата задача. Те зададоха своите въпроси на председателя на Камарата на строителите инж. Николай Николов. Децата се интересуваха защо нямат повече практически часове и има ли възможност да стажуват в строителни фирми, докато са още ученици. „Сътрудничеството между Камарата на строителите и Строителния техникум е дългогодишно, планираме повече практически дейности, но това зависи и от образователните институции“, каза инж. Николай Николов. Той увери учениците, че са избрали перспективна професия и ги посъветва да останат в Бургас, след като завършат.

В чест на Деня на строителя в гимназията ще се проведат и Дни на отворените врати. Във фоайето е подредена изложба с изработени от учениците изделия, чертежи и макети. Заедно с Клуба на строителите-ветерани се предвижда поставянето на празнични табла на стъклените витрини в началото на ул. „Богориди“. На 22 октомври ученици от гимназията ще участват в традиционния Бал на строителите, организиран от Камарата на строителите – Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук