9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Ученици заеха местата на митническите служители в Бургас

„Интересна и много отговорна”- така учениците от Търговска гимназия Бургас определиха професията на митническите служители, след като европейски проект за кариерно ориентиране им даде възможността за пръв път да застанат на действителните работни места в Митница Бургас.

В продължение на два дни над 60 средношколци от специализираните паралелки „Митническа и данъчна администрация” в Търговска гимназия Бургас замениха училищните маси с професионална дейност на служители в Митница Бургас.

Началникът на Митница Бургас Елка Стоянова отстъпи с усмивка „горещия” стол на деветокласници от Търговска гимназия Бургас

Инициативата е по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”, съфинансиран от ЕС с бенефициент  Министерство на образованието и науката.

Бургаската митница бе първият партньор по проекта на Центъра за кариерно ориентиране Бургас в сътрудничество с Регионална библиотека „Пейо Яворов”.

Учениците от специализираните паралелки в 9-ти и 11-ти клас на Търговска гимназия Бургас имаха възможност да се запознаят на практика с част от дейността на митническата администрация – със задълженията на началника на Митница Бургас, на ръководителите на отдели и сектори, на митническите инспектори. Младите митнически служители зададоха множество въпроси и натрупаха професионални познания, лични впечатления и емоции.

Сред най-интересните за тях теми бяха възможностите за постъпване на работа в митническата администрация, квалификацията и обучението на митническите служители,  детайли от „кухнята” на самата професия.

„Приехме това партньорство като изключително отговорна задача. Искахме да мотивираме знаещите и можещи млади хора да направят своя правилен професионален избор и да имат реални впечатления за работата на съвременната европейска митническа администрация, каквато е и Митница Бургас”- коментира началникът на митницата Елка Стоянова.

Самите ученици не скриха изненадата си, че видяното няма нищо общо с разпространявания „митнически фолклор”.

„Хората, когато чуят митница, си представят бариера. Работата на съвременния митнически служител е интелектуална, а не физическа. При модерните  технологии и оборудване, бих казала, че дейността на митническите служители е не да се ровят в багажа на пътниците, а  да изровят от собствения си интелект най-прецизния законов способ за разрешаване на ежедневните казуси, с които е свързана нашата работа”-отбеляза Елка Стоянова в отговор на един от многобройните въпроси и допълни:  „Желанието, огромният интерес и сериозното зряло отношение, което учениците проявиха към работата на митницата, ни кара да виждаме в тяхно лице новото поколение митнически служители, които ще изграждат  все по-добър имидж и обществено признание на митническата професия, каквито нашите служители безспорно заслужават”, отбеляза Стоянова. Тя благодари на бургаските консултанти от Центъра за кариерно ориентиране, на преподавателите от Търговска гимназия Бургас и представителите на Регионална библиотека „Пейо Яворов” за поканата към митницата за пилотно участие в проекта, за успешното сътрудничество и добрата съвместна работа в осъществяването на инициативата.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук