13.8 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Ученици изследваха защитена местност “Марина река” в Странджа

20 ученици от Бургас и Царево участваха в семинар „Игри сред природата”, който се проведе в защитената местност „Марина река” в Парк Странджа. Посещението на уникалната защитена местност е част от образователните пътувания по международния проект Be Natur на  Дирекцията на Парк „Странджа”, които  имат за цел да запознаят подрастващите с развитието на  устойчив туризъм в защитените зони, както и по-добро управление и прилагане на мерките за защита в зоните от мрежата Натура 2000”.

 

Учениците на място се запознаха  с важността за дългосрочното опазване на богатото биологично разнообразие на Странджа планина.

„Марина река – Живият музей на терциерна Европа” е уникална за България защитена образователна пътека местност и по протежение на която освен богатата информация, в нея могат да се видят основните горски хабитати на източния бук и източния горун, както и странджанска зеленика, безстъблена иглика, странджанско бясно дърво, колхидския джел и др.

 

Марина река е част от територията, обявена преди 80 години (през 1933), като първата защитена територия у нас – резервата „Горна Еленица – Силкосия”. Понастоящем Защитена местност „Марина река” е най-посещаваната при специализирани ботанически турове в Странджа, тъй като тук на открито могат да се опознаят всички емблематични видове от колхидската терциерна флора.

 

Младите изследователи бяха придружавани от организаторите от Сдружение за демократично образование ФАР Бургас, в лицето на неговия председател Русин Бориславов и от експерта – биолог на ДПП Странджа Милен Рашков.  В семинара с учениците участваше и представител на учителите от СОУ „Н. Вапцаров” в гр. Царево –  Георги Русинов, преподаващ в часовете по география и по биология.

Младите еко защитници почистиха местността и участваха в алтернативни игри, свързани с опазване на природата.

По проекта Be Natur са предвидени още обучителни семинари за ученици и посещения до природни обекти и био-  ферми с цел придобиване на навици за природосъобразен начин на живот.

Следващото пътуване е до с. Бръшлян- архитектурен резерват, където през последните години успешно се развива селски туризъм,  познат още като  туризъм на гостоприемството.

Международният проект BE NATUR – „По-добро управление и прилагане на мерките за защита в зоните от мрежата Натура 2000” се финансира по Оперативна Програма „Югоизточна Европа”. В проекта BE NATUR  участват общо 14 партньора от 7 държави: Унгария, Австрия, Италия, Румъния, Гърция, Сърбия и България. Продължителността на проекта е 36 месеца, като изпълнението му ще приключи на 31 януари 2014 г. Одобреното финансиране за дейностите в България, управлявани от ДПП Странджа възлиза на 174 059 €.

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук