14.3 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Ученици от Немската гимназия в Бургас гостуваха на Окръжен съд

Две лекции – дискусии пред ученици от Професионална гимназия за чужди езици „Васил Левски“ и Гимназия с преподаване на немски език „Гьоте“ изнесе днес магистрат от Окръжен съд – Бургас. Срещата с младите хора бе част от Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“

„Правото е борба на доводи, борба на мотиви“, с тези думи окръжният съдия, Симеон Михов, се обърна към учениците от Руската гимназия в Бургас. Представената тема „Разпределение на властите според Конституцията на Република България“ върна младите хора назад във времето на Монтескьо, според когото „Законите създават постоянство и устойчивост и са дело на разума“. Лекторът говори за дейността на следователите, разследващите полицаи, прокурорите и съдиите, които са част от общата структура на съдебната власт. С конкретни примери от съдебната си практика съдията коментира правни спорове, които разглежда съда и какви стъпки се следват в един съдебен процес за установяване на фактите по делото.

По-късно дванайсетокласници от Немската гимназия посетиха Съдебната палата. Те бяха посрещнати от председателя на Окръжен съд – Бургас, Боряна Димитрова. Съдия Михов информира младежите, че Търновската конституция прогласява принципа за разделение на властите. Учениците от ЗИП-овете по история и цивилизация и „Свят и личност“ присъстваха и на реално съдебно заседание по граждански казус.

Окръжен и Районен съд – Бургас продължават кампанията си по ограмотяване с правни знания и култура на младите хора от три бургаски гимназии. Двата съда често организират своеобразни дни на отворени врати в институциите. Утре, съдия от Районен съд – Бургас ще посети Английската гимназия и ще говори за това, как може да защитим правата си чрез съдебните институции.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук