13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Ученици от Поморие откриха 46 вида пеперуди в родния си град

30 ученици от Поморие влязоха в ролята на изследователи и проучваха различните животински видове на територията на родния си град. По време на полевите проучвания те установиха 8 вида влечуги и 2 вида земноводни, защитени по Закона за биологичното разнообразие. Както и 5 вида водни кончета и 46 вида дневни пеперуди, два от които  – защитени.

Заниманията, увлекли учениците са част от проекта „Живото „Черноморско злато“: Изграждане на капацитет за доброволческо събиране на данни за биологичното разнообразие в община Поморие“. Той е първият успешно приключил от общо 12 проекта по Покана B03.SGS: „Създаване на национална кампания за обучение и повишаване осведомеността чрез доброволчески и подкрепящи дейности“. Финансиран е по Програма BG03Биологично разнообразие и екосистемина Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014,  с програмен оператор Министерство на околната среда и водите.

Проектът е реализиран от фондация „Проджекта“ в партньорство с община Поморие и приключи успешно на 31 март 2016 г. Целта му беше учениците в крайморския град да бъдат запознати с богатото разнообразие от видовете насекоми, земноводни и влечуги. Участниците се запознаха с Националната информационна система за мониторинг на биологично разнообразие и получиха първи уроци за нейното използване. Системата представлява механизъм за дългосрочно проследяване на състоянието и промените на биоразнообразието в България. Децата сами избраха кои видове животни да изследват и преминаха теоретично и практическо обучение. Благодарение на теренните им проучвания, експертите по проекта използваха събраните качествени и количествени сведения и координатите на находищата и ги  въведоха в публичната част на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.

В резултат на полевите изследвания бе събрана липсваща информация за екосистемата в Поморие. Представен бе и първият разработен в България Наръчник по биоразнообразие. Той е предназначен за ученици и учители по биология. Авторът на помагалото Здравко Колев е експерт по биоразнообразие, и участник в екипа по проекта.

Благодарение на проекта 30 момичета и момчета от Поморие откриха своята нова страст – опазването на природата. И след приключването му те продължават своята работа в новоучреден клуб „Млад биолог“. Те разполагат с необходимото оборудване за провеждане на изследвания – фотоапарати, GPS устройства и ентомологични сакове за лов на насекоми.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук