17.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Ученици от Поморие се качиха на „Дръзки“ и „Горди“

По повод 100-годишнината от Балканската война, Община Поморие организира посещение във Военноморска база Атия.  

В инициативата се включиха общо 125 ученика с класните си ръководители от ПГТ „Алеко Константинов” – гр. Поморие, СОУ „Иван Вазов” – гр. Поморие, ОУ „Христо Ботев” – гр. Поморие, СУПЦ – с. Бата, ОУ „Христо Ботев” – гр. Ахелой и ОУ „Елин пелин” – с. Дъбник. Учениците заедно с преподавателите си по история, бяха подготвили доклади за Балканската война.

Впечатляващо бе стъпването на подрастващите на фрегатите „Дръзки” и „Горди”, посрещнати в Атиа съответно през 2005 г. и 2008 г. от Кралство Белгия. Учениците разгледаха базов кораб-миночистач и се запознаха с работата на екипажа и управлението на съоръженията за ползване в различни ситуации.

Слизайки от корабите, те се отправиха към Музея на базата, където са изложени голяма част съоръжения, водолазни костюми, макети на кораби, стар компас, обезвредени мини, вкл. мина намерена в гр. Поморие, както и грамоти, дарения и др.

Посещението завърши при Мемориалния комплекс, създаден в чест на старшина II степен Стефан Михалев Димитров, геройски загинал при изпълнение на служебния си дълг и на всички загинали военноморски служители през годините. Там майор Трендафилов изнесе лекция, свързана с историята и поясни, че всяка година на 19 май военнослужещи се събират и отдават чест на загиналите. 

Военноморска база Бургас е създадена на 15 декември 1944г. Първи командир е капитан-лейтенант Игнат Гишин, под чието ръководство са  миночистенето на крайбрежните води и управлението на морските гранични служби в района от нос Емине до река Резовска. Важен етап в развитието на Военноморска база Бургас започва с изграждането на пункта за базиране Атия, където на 30 октомври 1972 г. са дислоцирани щабът и основните поделения. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук