12.1 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

Ученици от строителния в Бургас направиха пътния възел в Китен

Ученици от специалност „Парково строителство и озеленяване“ на бургаския Строителен техникум направиха изцяло пътен възел Китен  – от проекта, до изпълнението. Преди няколко месеца тук имаше само бурени. Китен е първото кметство в Бургаска област, което показва уникален пример за сътрудничество между местна и училищна власт. Кметството в Китен и Община Приморско осигуриха материалите, изравняването на терена и надзор от страна на свои служители. Инициативата е на кмета на Китен г-жа Катя Вълчева, с подкрепата на кмета на Приморско инж. Димитър Германов.

Идеята се родила в разговор между г-жа Вълчева и десетокласника Кристиан, който учи в ПГСАГ „Кольо Фичето“ и също е от Китен. Двамата стигат до извод, че ще бъде от полза и за двете страни младежите да приложат на практика наученото, а морския град да се сдобие с красиво озеленяване на входа на града.
gotov1Проектът е изработен от  11д клас с ръководител ландшафтен архитект Палмина Пакратян, а изпълнението – от 10 д, начело с учителя Томас Ахчиян, също ландшафтен архитект. Проектирането, количествено-стойностната сметка, изпълнението – всичко е дело на учениците.

За училището е  отлична възможност децата да приложат на практика наученото. Още повече, че паралелката „Парково строителство и озеленяване“ е единствена за Югоизточна България, а завършилите  почти веднага си намират работа във фирми и разсадници.

Учениците получиха заслужено признание от местната власт в Община Приморско и бяха наградени за своя труд. Децата са много удовлетворени от направеното. Примерът на Китен вече е последван и от бургаската детска градина „Златното ключе“, която покани ученици от гимназията да изработят цветна фигура в двора й.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук