12.6 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Ученици от Ямбол на опера в Бургас

Стотици ученици от Ямбол пътуват до Бургас, за да се докоснат до магията на операта. В събота над 230 възпитаници на Математическа гимназия „Атанас Радев” изпълниха залата на Държавна опера – Бургас, за да гледат  „Службогонци”. Специално за тях мюзикълът  се игра през деня.

Въпреки че в Ямбол няма опера,  учениците от  V до XII клас  се запознават с вечните класики като „Дон Жуан”, „Риголето” и „Трубадур” благодарение на преподавателя по музика Наталия Колева. Вече 18 години тя не само организира пътуванията  до Бургас, но подготвя децата, така че да знаят какво се случва на сцената  и в оркестъра, който често остава скрит за обикновените зрители.

„Идваме на представления три пъти в годината с деца, които проявяват интерес и се справят добре по моя предмет.  В началото бяхме 35  души, а днес  вече сме 235. Аз съм родом от Русия и съм отраснала с  опери, оперети и мюзикъли. Точно това исках да предам  и на учениците си. Зная, че няма да ги направя музиканти, но ще станат образовани хора”, каза Наталия Колева.

За Бургаската опера присъствието  на децата  е радост, защото  те са едни от най-възпитаните им и вдъхновени зрители. Въпреки крехката си възраст учениците спазват желязна дисциплина по време на представленията. Единственото оживление е преди началото,  докато петокласниците, които идват за първи път, наблюдават как оркестърът подготвя инструментите си и коментират наученото в часовете по музика. Освен овации, малчуганите подаряват на изпълнителите и цветя, които носят специално от Ямбол.

„Изгледала съм целия репертоар на Операта, защото класовете завършват и на тяхно място идват други деца.  На изпращането на абитуриентите миналата година те ме изненадаха с нещо изключително мило. Като подарък ми поднесоха цял „том” от либрета – толкова много бяха събрали от първото до последното ни  идване. Много хора са ме питали защо проявявам този ентусиазъм и водя учениците  на опера. Отговорът е, че това има положителен ефект върху децата.  Най-важното е, че дори след като завършат моите ученици продължават да ходят на културни мероприятие  и в чужбина, и в България”, допълва Колева. Следващото посещение на децата от Математическа гимназия „Атанас Радев” в Бургас  ще е през юни.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук