18.8 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Ученици от 3 държави:  Само за седмица Бургас се превърна в наш дом

28 младежи гостуваха на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ по програма „Еразъм+“

28 ученици от Полша, Италия и Турция намериха своите втори семейства в Бургас. Цяла седмица представители на трите държави попиваха бит и култура в приемни семейства от града и опознаваха историческо наследство на Бургас и региона под домакинството на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“. Учениците бяха в Бургас заради етап от образователния проект „The ruins of the past to power Europeans’ future“ с № 2014-1-IT02-KA201-00-4253, който математическата гимназия изпълнява по програма „Еразъм+“.

Интересът към България провокира рекорден брой участници в тази мобилност- освен учениците, в Бургас пристигнаха и 7 от техните преподаватели. Домакините от математическата гимназия се постараха гостите да нямат ден без емоции и в програмата влязоха разходки във Варна, Созопол и Несебър. Безспорен фаворит обаче се оказа странджанското селце Бръшлян. Архитектурният резерварт грабна сърцата на чужденците с автентичната си атмосфера, с песента на странджанските баби и с вкусните си местни специалитети. Силно впечатление направи и концертът в Морското казино, с който възпитаниците на ПМГ посрещнаха участниците в проекта в първия ден от престоя им.

„За тях бе много интересно как възпитаници на профилирано математическо училище успяват да развиват таланти и в сферата на изкуството. Не е тайна, че в ПМГ съвсем съзнателно насърчаваме учениците да се развиват и във сфери, различни от академичните.  За нас е важно да стимулираме интересите на децата и с това да изграждаме пълноценни личности.“ разказа координаторът на проекта от българска страна- старши учителят по английски език Жаклин Нейчева.

Гостите имаха възможността да се запознаят с условията и методите на обучение, които ПМГ предлага на своите възпитаници, като прекараха един учебен ден в училище. В програмата бе заложена и среща с общинската администрация в лицето на заместник кмета по образованието Йорданка Ананиева.

„Партньорите ни от ПМГ- Бургас ни показаха какво значи истинско гостоприемство- за нас в Несебър и Созопол бяха отворени музеи, които не работят в момента, получихме внимание от местната власт, това няма как да не направи впечатление. Почувствахме се значими. За една седмица Бургас стана наш дом, където със сигурност ще се връщаме.“ споделиха участниците в проекта малко преди да напуснат България.

Проектът „The ruins of the past to power Europeans’ future“ продължава с работна среща между преподавателите, която ще се проведе през април в Турция. Малко по-късно трима представители на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ ще прекарат цял месец в Италия, черпейки добри практики от италианския партньор.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук