20.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Ученици се запознаха с био- разнообразието на Странджа

43 ученици от Бургас,  Царево и Ахтопол, на възраст между 10 и 13 години участваха в първото еднодневно образователно  пътуване по проект „ BE NATUR” на Дирекцията на природен парк „Странджа” , който работи за по-добро управление и прилагане на мерките за защита в зоните от мрежата Натура 2000”, както и за дългосрочното опазване на богатото биологично разнообразие на Странджа планина. Младите изследователи бяха придружавани от техните преподаватели, както и от организаторите от Сдружение за демократично образование ФАР, Бургас, в лицето на неговия председател Русин Бориславов.

Учениците на място научиха защо Странджа се възприема като първата българска защитена територия от нов тип и какво предимство и дава това сред останалите зони от Натура 2000 по Черноморското крайбрежие.

Образователното пътуване включваше посещение  в  защитена местност Марина река,  „Живият музей на Терциерна Европа“ ;  запознаване с екзотичните дървесни и храстови видове в дендрариума в местността Качул;, разглеждане на Последния посетителски информационен център на Парка  „Горска сбирка” в с. Граматиково; и  на природната и на етнографската експозиция в Историческия музей в град  Малко Търново.

По време на пътуването горски водачи нагледно показаха на учениците  защитени местности и видове на територията на Природен парк Странджа. Децата си организираха пикник на открито и показаха как трябва да се държат по време на излети сред природата, да я опазват чиста и да се грижат за опазване на био- разнообразието в нея.

По проекта Be Natur са предвидени обучителни семинари за ученици и още посещения до природни обекти и био-  ферми с цел придобиване на навици за природосъобразен начин на живот и запознаване с възможностите за развитие на устойчив туризъм в Натура 2000 зоните и Парк Странджа.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук