14.9 C
Бургас
понеделник, май 20, 2024

Ученици се запознаха с предизвикателства пред Натура 2000 и опитаха био- продукти

Защо Странджа се възприема като първата българска защитена територия от нов тип и какво предимство й дава това сред останалите Натура 2000 зони по Черноморското крайбрежие; настъпиха ли времена за преоценки и промени на природозащитните подходи;

Ръководителят на проекта Иван Камбуров запознава учениците с основните цели на проекта Be Natur

съпоставими ли са 80 годишния път на защитените територии в България, започнал от гората Силкосия в Странджа и кризистното състояние на европейската екологична мрежа; съществува ли връзка между концепциите на ЕС за Натура 2000 и тази на ООН и ЮНЕСКО  за  Биосферните паркове.

 Това бяха част от темите, разисквани с ученици от Бургаска област и Сдружение за демократично образование „ФАР“ на форум „Напред към природата”, който се състоя в Морското казино в Бургас.

Учениците участваха с интерес в дискусиите за опазването на околната среда

 Екофорумът се проведе в рамките на международен проект BE NATUR на ДПП „Странджа” – гр. Малко Търново, който има за цел насърчаване на сътрудничеството за по-доброто управление и постигане на целите  на  „Натура 2000“ законодателството в защитените зони в Югоизточна Европа.

Био- сладки, направени от еко продукти, опитаха учениците и се запознаха с био -земеделието

Ръководителят на проекта Иван Камбуров запозна участниците с дейностите по проекта, насочени към опазване на крайморски и крайречни местообитания, както и някои съвременни подходи  за развитието на устойчив туризъм и биологично земеделие.

Темите за Натура 2000 бяха изключително интересни на учениците

„Необходимо е на най-широки форуми   да се разискват конкретните причини и показатели, по които  страните от ЕС  се провалиха в своите усилия до 2010 г. да се преустанови загубата на биологично разнообразие, на защитени местообитания  и видове. Целта на Проекта е да представим възможностите  да живеем  и да работим съвместно  с природата, като  опазваме, поддържаме и подобряваме състоянието на Натура 2000 зоните” – сподели инж. Иван Камбуров- ръководител на проекта.

В рамките на форума младежите имаха възможност да научат повече за екологичната мрежа Натура 2000 и да обсъдят представения  образователен филм по темата.

По проекта Be Natur са предвидени още обучителни семинари за ученици и посещения до природни обекти и био- ферми с цел придобиване на навици за природосъобразен начин на живот и запознаване с възможностите за развитие на устойчив туризъм в Натура 2000 зоните и Парк Странджа.

Участниците във форума имаха възможности да опитат био- печива, напитки и плодове.

Представени бяха подробно и предстоящите дейности по проекта, насочени към участието на деца, младежи и техните родители в рамките на 2013 год.

на участници във екофорума бяха раздадени рекламни материали, свързани с проекта Be Natur

Международният проект BE NATUR – „По-добро управление и прилагане на мерките за защита в зоните от мрежата Натура 2000” се финансира по Оперативна Програма „Югоизточна Европа”. В проекта BE NATUR  участват общо 14 партньора от 7 държави: Унгария, Австрия, Италия, Румъния, Гърция, Сърбия и България. Продължителността на проекта е 36 месеца, като изпълнението му ще приключи на 31 януари 2014 г. Одобреното финансиране за дейностите в България, управлявани от ДПП Странджа възлиза на 174 059 €.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук