10.4 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Ученици се учат на еко земеделие в биоферми

Ученици от горните класове от Бургас, Царево и Малко Търново посетиха биоферми и се запознаха на място с възможностите за използването на  земеделски земи, които попадат в защитените територии. Пътуването е част от международния проект Be Natur на Природен парк „Странджа”, което  има за цел да запознае подрастващите с развитието на  устойчив туризъм и стопанските практики в защитените зони и в земите от мрежата Натура 2000.

на снимката: Димитър Стоянов- първият био- динамичен фермер в България

Особено любопитна за учениците се оказа срещата с Димитър Стоянов- първият  био- динамичен фермер в България. Неговото екологично стопанство се намира в с. Бачково. При биодинамичното земеделие засаждането и отглеждането на реколтата е обвързано с движението на небесните тела и космическите цикли. Учениците имаха възможност да се запознаят как се работи  с  Лунния календар  на Мария Тун.

„ За този вид земеделие сме чели, че се е развивало още по времето на шумерската цивилизация и в древен Египет. Собственикът на фермата Чичо Митко разказа, че сложната система повишава добивите с близо 30%, а земеделската продукция е с пъти по-високо качество. Във фермата използват като метод така нареченото зелено торене, без използването на химически торове. Учениците участваха в създаване на компост”, сподели ръководителят на проекта Be Natur инж.  Иван Камбуров.

Чичо Митко и жена му, които са пенсионирани учители, организират еко ваканции в своята биодинамична ферма.  Фермерът членува в Асоциацията на биопроизводителите и в задругата за солидарно земеделие. Биопроизводителите от тези организации  предлагат еко продуктите си на жителите на големите градове без търговски посредник.

на снимката: бифермата за билки в гр. Елхово

Учебното пътуване включваше посещение на още една биоферма-  „Тронка“ в Елхово, в която се произвеждат билки. Продукцията от бизнес-инкубатора се изнася в Австрия. Учениците пиха чай и посетиха опитно поле с билковите насаждения. Фермерът Иван Иванов разказа, че у нас все още хората нямат отношение към развитието на екологичното земеделие и често негови съседи пускат в полето с билките животни си, дори и трактори.

Есента по проекта Be Natur ще има второ посещение в двете биоферми, за да се проследи  друг вегетационен период за растенията.

Учениците посетиха още биосферния резерват „Червената стена“, където се запознаха с редки реликтни и ендимични растения.

 

 

 

Международният проект BE NATUR – „По-добро управление и прилагане на мерките за защита в зоните от мрежата Натура 2000” се финансира по Оперативна Програма „Югоизточна Европа”. В проекта BE NATUR  участват общо 14 партньора от 7 държави: Унгария, Австрия, Италия, Румъния, Гърция, Сърбия и България. Продължителността на проекта е 36 месеца, като изпълнението му ще приключи на 31 януари 2014 г. Одобреното финансиране за дейностите в България, управлявани от ДПП Странджа възлиза на 174 059 €.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук