13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Ученици с първи урок по административно правосъдие

Що е това административно правосъдие, какви дела разглежда административния съд, какво представлява административното нарушение и да ли е престъпление?“ – това бяха част от въпросите, които съдия Павлина Стойчева разясни пред десетокласници от Гимназията за романски езици “Г.С.Раковски“ в Бургас в час по “Етика и право“. Лекцията е част от образователната програма Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратура“, която се реализира съвместно от ВСС и МОН. Тази година за първи път в програмата се включва и Административен съд – Бургас.

Първата урок по административно правосъдие беше пред ученици от Х ж клас на гимназията. В своето изложение съдия Стойчева обясни пред тийнейджърите какви са възможностите им за реакция, ако попаднат в ситуация да бъдат наказани заради административно нарушение. Тя даде примери за шофиране след употреба на алкохол и шофиране с висока скорост, засечена от мобилни или стационарни камери.  Магистратът посъветва младите хора винаги да се държат достойно и да се научат да понасят последствията от своите действия. Ако считат, че неправилно им е съставен акт за нарушение на Закона за движение по пътищата, могат да реагират с възражение, което да бъде написано интелигентно и аргументирано. Съдът може да отмени наказание, ако не е достатъчно убеден в нарушението и ако нарушителят е успял да внесе колебание със своето възражение и обясненията си по време на процеса, добави лекторът. Съдия Стойчева сподели с учениците любопитен казус, за нарушител, чието глоба е била отменена, след като е успял да докаже и да убеди съда, че зад волана е седнал след употреба на алкохол, но го е направил в опит да спаси човешки живот. Мъжът е доказал пред съда усилията, които е употребил за да избегне шофирането, но в случая това действие са оказало крайно необходимо.

Десетокласниците бяха запознати и с конкурса на ВСС за ученическо есе на тема “Европа и съдебната власт в България“.

Следващата лекция е през март на тема “Правилата ни като граждани в ЕС, Основни положения в законодателството, свързани със статута на учениците, съдебни процедури с участие на деца“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук