12.6 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Ученичка на легендарната Мая Плисецкая ще преподава балет в Бургас

Ученичка на легендарната балерина Мая Плисецкая ще преподава през новата учебна година в Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров” в Бургас. Лилианна Ушпурене е от година в България  и ще води часовете по класически танц на децата от 1-ви, 2-ри и 5-ти клас.Лили , както я наричат нейните възпитаници е завършила балетно училище и  института по култура в Минск със специалност хореография.  До скоро тя е била  преподавател по балет в училище в Москва. Танцувала е на сцените на много оперни театри.

Прима балерината на Бургаска опера Галина Калчева ще продължи и през тази година да предава своя опит и знания на учениците от 10-ти 11-ти и 12 клас, които са се посветили на балетното изкуство. Тя е ученичка на Евгения Кръстева и проф. Петър Луканов и е балетен педагог в музикалното училище ог 2003 година.

Танцувала е централни партии в балетите „Лешникотрошачката”,”Нестинарка”, „Тривърхата шапка”, „Дон Кихот” „Жизел”,”Кармен”, ”Ромео и Жулиета” и мн. др.

 

Любимецът на бургаската театрална публика Валери Еличов ще води през новата учебна година часовете по актьорско майсторство на 12-ти клас. Той е актьор в бургаския драматичен театър „Адриана Будевска” и е изестен на публиката с ролите си в пиесите  „Мандрагора“ „Арсеник и стари дантели“ „Двамата веронци“ „Без зестра“ „Дядо коледа е боклук“ „Районна болница“ „Плешивата певица“ „Татко Юбю”,  „Смъртта на търговския пътник“, „Полковникът птица“  и много още.

Чаровната актриса Невена Цанева ще преподава на по- малките таланти по специалност „Актьорско майсторство”. Невена е позната на бургаските театрали от многобройните роли претворени на сцената на  театъра.

Актьорът от Държавен куклен театър –Бургас Георги Минков , също ще преподава в учебното заведение. Познат от ролите си в пиесите

„Жабокът цар“,  „Малкият мук“  , „Червената шапчица“,  „Спящата красавица“  ,„Принцесата и свинарят“  ,„Тумба лумба“  „Писмо до Дядо Коледа“„Принцесите и змеят“  , Жоро ще преподава по куклено актьорско

майсторство.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук