17.1 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Учени: Тотен се топи, ще става страшно

Тотен се топи, алармираха австралийски учени, които направиха експедиция до източната част на Антарктика, където се намира най-големия ледник в света, предава Агенция „Франс прес“. Учените вече не се съмняват, че това е предизвикано от затоплянето на океана. Ледникът Тотен е с размери 120 км на 30 км. Изчезването му би предизвикало покачване на морското равнище с 6 метра.

Зоната, в която е ледникът Тотен, досега се смяташе за защитена от топлите течения. Там ледът е много стабилен и почти не е подвластен на вариации. Австралийските учени обаче са на мнение, че ледникът се топо отдолу. „Знаехме от спътникови данни, че дебелината на ледника намалява, но не знаехме защо“, обясни ръководителят на експедицията Стив Ринтул.

Температурата на водите около ледника е била около 1,5 градуса Целзий по-висока, отколкото в другите изследвани зони през лятото в южното полукълбо. „Фактът, че топлите води могат да достигнат до този ледник, показва, че Източна Антарктида е потенциално по-уязвима от глобалното затопляне, отколкото мислехме досега“, каза Ринтул.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук