14.9 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

Учител на насиления Гошко го завел при медсестра малко след инцидента, казал и на директорката

Ресурсният учител на насиления в училищната тоалетна в Дебелт петокласник  Гошко пръв е съобщил за бруталния инцидент. Станимир Желев е завел 12-годишното момче при медицинската сестра в училище, след като детето му споделило, че има кръв в изпражненията и не се чувства добре.

снимка: 24 часа
снимка: 24 часа

Това е станало веднага след голямото междучасие на 5 декември. Най-вероятно минути по-рано е извършено насилието върху Гошко, разкри пред  “24 часа” началникът на Регионалния инспекторат по образование в Бургас  Виолета Илиева.

Проверка на инспекторите показала, че още в петък ресурсният учител Желев е уведомил директорката на училището Таня Вангелова. Тя обаче едва в понеделник подала  доклад в РИО – Бургас.

“В този доклад директорката ни информира само, че се  е случил инцидент в училището, без да описва подробности. Ние научихме какво всъщност е станало  от медиите”, коментира Илиева.

Самият ресурсен учител също признава, че в началото не предполагал, че станалото с Гошко е толкова сериозно. „Моята съвест  е чиста, но не съм оторизиран да коментирам”, заяви Желев пред  “24 часа”.

Междувременно от агенцията за закрила на детето съобщиха официално резултатите от проверката в ОУ “Антон Страшимиров”, извършена на 10 и 11 декември.

Оттам са категорични, че в случая с насиления Гошко е нарушено правото му на закрила срещу насилие,  регламентирано в чл. 11, ал. 2 от Закона за закрила на детето.

Проверяващите се натъкват на един много интересен  факт. Още  през октомври т.г. 84 ученици от училището били анкетирани къде най-често се случва да бъдат тормозени.
Повече от половината отговорили, че ги тормозят в тоалетните.
Подобни са резултатите от анкетите и предишната учебна година в прогимназиален етап. Те също показват, че децата са тероризирани по коридорите, в класната стая, в тоалетните и в  двора на училището. Въпреки това мерки не са взети.

В училището липсва пропускателен  режим, не е имало охрана или видеонаблюдение, няма разписани ясни правила как  и къде се осъществява дежурството на учителите.
Директорът не е осъществявал контрол по опазване на живота  и здравето на децата и дейността на дежурните учители и възпитатели, а само на  учебната дейност , са заключенията от проверката.

Резултатите ще бъдат предоставени на прокуратурата, община Средец, дирекция  “Социално подпомагане” в Бургас и  Министерството на образованието и науката, уточняват от Държавната агенция за закрила на детето.

Според експертите от агенцията освен директорката наказани ще бъдат класният ръководител и ресурсният учител на Гошко, както и медицинският персонал в училището, тъй като те не са  уведомили незабавно органите за закрила – дирекция “Социално подпомагане” в Бургас,  МВР и Държавната агенция за закрила на детето. Не са информирали и майката на пострадалото дете.

На  училището вече са издадени задължителни предписания. Ще трябва да ги изпълни новият директор, след като досегашният  сам подаде оставка.Таня Вангелова си отива след 30 години на директорския пост. С Гошко работи психолог в социално заведение, а насилникът е под наблюдение на полицията.

Новият директор на училището в Дебелт  ще бъде външен  човек, но с опит в системата, съобщи началникът на РИО в Бургас Виолета Илиева.

Тя уточни, че именно той ще трябва да установи след проверка кой точно от персонала в училище носи вина за инцидента с Гошко и кой ще бъде наказан.

Заради случая в Дебелт и този в Четвърто помощно училище в  София, в които според  Държавната агенция за закрила на детето   са констатирани сходни пропуски, идната седмица се свиква работна група към Националния съвет за закрила на детето.

източник: 24 часа

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук