11 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Учредиха Асоциация на бургаските домоуправители

Юристи, счетоводители и инженери, обединени в първата в Бургас Асоциация на домоуправителите, ще дават съвети по въпроси, свързани с етажната собственост.   Асоциацията е учредена наскоро от граждани,  сред които и домоуправители, сблъскали се с пречки при събиране на пари във входа и извършване на ремонти на общите части. „Предприехме тази крачка  заради проблеми,  като съсед, който си изхвърля боклука през прозореца без да се замисли или ремонт на покрива, за който не се  знае как са избрани майсторите“,  казва председателят на асоциацията Ивайло Бабов.panelka.jpgСпоред него хората негодуват срещу некоректни съседи, но не знаят как да реагират в сложни ситуации. От една страна им се иска да предотвратят своеволието и отказа от поддръжка на сградите, от друга се опитват да запазят добри отношения със съседите си и до положителна промяна така и не се стига.

Затова и асоциацията ще подпомага домоуправителите  в тяхната дейност, като запознава гражданите с нормативните документи, с актуалните програми и възможности за развитие на самоуправлението на етажната собственост, така че  сградите и околното пространство да са по-красиви и енергийноефективни.

„Често санирането на цели блокове по програми просто се пропилява, защото документацията плаши хората и те не кандидатстват“, казва Бабов.

Асоциацията ще  обяснява как може да се кандидатства по различните програми за саниране, енергоефективност и поддръжка на жилищата и ще помага с документацията.

От там ще  предлагат безплатни консултации със специалисти. Те ще  идват на място и ще разговарят с гражданите, след заявка на тел: 0878 53 68 54 (Ивайло Бабов).

Консултациите са безплатни, като единственото условие е членство в асоциацията, което не се заплаща.

„Намирането на майстори за ремонти често струва скъпо, а качеството се гарантира трудно.  Ние  ще организираме търгове по заявка на домоуправителите. Така ще бъдат осигурени най-евтини и същевременно качествени оферти от изпълнители на ремонтни дейности и дейности по поддръжка и почистване“, допълват от асоциацията.

Домоуправителят от своя страна ще има ангажимента да ги обсъди с живущите в сградата и да изберат най – подходящата за тях.

По желание на своите членове асоциацията ще предоставя база данни с профил на фирми и специалисти с автобиографии, снимки на обекти, референции от други домоуправители и клиенти, ще преговаря с банки за получаване на кредити за етажната собственост.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук