11.5 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Файтонджиите в Созопол: Грижим се добре за конете! Карат смени по 6 часа /СНИМКИ/

От немската природозащитна организация РЕТА поискаха България да забрани впрягането на коне във файтони по морето заради изпепеляващите жеги, които мъчели животните. Файтонджиите в Созопол, които разхождат туристите, реагираха остро на искането. Те увериха, че се грижат добре за конете, а разходките с файтон в Созопол са атракция за туристите.

Райчо Маринов е файтонджия над 40 години. „Имаме по четири коня, сменяме ги. Един ден почиват, един ден работят. На два, три часа задължително им даваме водичка. Мием им задължително краката, охлаждаме ги. На жегата не ги впрягаме. Изкарваме ги сутрин рано с файтоните и вечер по хладно”, казва Маринов пред „Zonaburgas“.

Споделя, че е бил във Виена и там е видял, как се грижат за конете. Мисли, че е добър стопанин. По думите му във Виена конете работят само по 6 часа и според nego в България също трябва да е така.

И друг файтонджия в Созопол Андрей Иванов казва как се грижи за конете: „През едни час им давам вода. На обяд ги разпрягам давам им фураж. Половин, едни час почиват. Сменяме ги и впрягаме другите коне. Животните работят на две смени по шест часа. Не ги тормозим, те ни вадят хляба…”

Софиянецът Иван Христов, който почива в Созопол от години сподели, че файтоните са добра атракция за туристите. Mного младоженци в морския град също ги предпочитат за сватбения си ден. „Едно време е било само файтони и тогава пак така са ги гледали. Но файтоните трябва да ги има и конете трябва да ги има. Конят – точно като кучето, е най-добрият приятел на човека”, казва Иван Христов.

В Созопол през лятото има четири файтона, с които се правят панорамни разходки в града.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук